Гърция ще остане без налични средства до средата на април

Агенция Ройтерс съобщи, че Гърция ще остане без пари до 20-и април, ако до тогава не получи свежа финансова инжекция от своите международни кредитори.

Страната има налични средства за по-малко от месец, за да покрие предстоящи дългови плащания, заяви за Агенцията гръцки източник, запознат с въпроса.

Въпреки че ще бъде трудно, страната може да издържи без допълнителна финансова помощ до около 20-и април, използвайки краткосрочни заеми от публични субекти, посочи неназованият гръцки официален представител.

Според други гръцки източници, Атина може да остане без пари още до 8-и април и може да не успее да осъществи поне едно от предстоящите си плащания.

В момента гръцкото правителство работи по подробен списък от необходими реформи, който да бъде представен на неговите партньори от еврозоната до края на седмицата в опит Гърция да получи достъп до оставащите средства в размер на около 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за 240 млрд. евро и да избегне опасността да изпадне в неплатежоспособност по външния си дълг.

Понастоящем Атина използва репо-сделки, заемайки ликвидност от държавни субекти, за покриване на най-неотложните си задължения. Въпреки това, тя може да разчита на подобни финансови операции само още няколко седмици, заяви източникът на агенция Ройтерс. Говори се, че властите в Атина бяха принудени да пренасочат субсидии за гръцките фермери за 300 млн. евро към изплащане на заплати в държавния сектор и да изтеглят 600 млн. евро от редица публични дружества, в т.ч. от атинското метро и от компаниите-доставчици на електричество и вода.

По-късно днес се очаква така наречената "Работна група" от технически служители на еврозоната (Euro Working Group), която подготвя заседанията на Еврогрупата, да обсъди искане на гръцките власти за връщане в страната на 1,2 млрд. евро от средствата в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Днешната среща може да доведе до провеждане на извънредна сесия на Еврогрупата в петък или в началото на следващата седмица, на която би могло да се одобри предоставянето на допълнителни средства за Гърция.

Атина може да получи и 1,9 млрд. евро от печалбите, които реализира ЕЦБ от закупуваните гръцки държавни облигации по време на дълговата криза в еврозоната.

Трябва да се има предвид, че до края на март Гърция трябва да намери 1,7 млрд. евро за заплати и пенсии и на 9-и април да изплати поредно задължение към МВФ в размер на 450 млн. евро. До края на април гръцките власти ще трябва да покрият и падежи на краткосрочни облигации за 2,4 млрд. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕЦБ е поискала от гръцките банки да се въздържат да купуват гръцки държавни облигации

Европейската централна банка е инструктирала големите гръцки търговски банки да се въздържат от увеличаване на техните експозиции в гръцки държавен дълг, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки свои източници, запознати с въпроса. Този ход вероятно ще окаже..

публикувано на 25.03.15 в 10:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10