Предпазливо повишение на европейските акции, но водещите фондови индекси са на път да приключат седмицата със загуби

През днешната търговия европейските акции бележат известно повишение, парирайки част от техните загуби през последните дни на търговия, но основните фондови индекси на Стария континент са на път да отбележат първо понижение на седмична база от доста време насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,64% към 397,09 пункта, но е изправен пред седмична загуба от около 2%. Това ще представлява първо негово понижение след седем поредни седмици на печалби и след като в края на миналата седмица (20-и март) индексът удари многогодишен връх от 404,4 пункта – най-високо негово ниво от 2007-а и точно под неговия исторически пик от 405,5 пункта.

Немският индекс DAX се повишава с 0,47% към 11 899 пункта, но продължава да се търгува под неговия исторически връх от началото на предходната седмицата (16-и март) от 12 219 пункта. Според анализатори на банката Société Générale германският фондов пазар може да навлезе в по-сериозна низходяща корекция, тъй като инвеститорите вероятно ще предпочетат да започнат да реализират печалби от закупуваните от тях акции, довели до ръст на индекса DAX с 23% от началото на годината. От SocGen прогнозират спад на индекса DAX към ниво от 11 000 пункта през второто тримесечие на 2015-а, преди ново негово повишение обратно над нивото от 12 000 пункта до края на годината.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,59%, докато британският индекс FTSE100 се понижава с 0,2% към 6882 пункта и е на път да приключи със седмична загуба от около 2%, като това би представлявало понижение за трета от последните четири седмици на търговия, въпреки че на 24-ти март индексът на Лондонската борса удари за кратко рекорден връх от 7065 пункта.

Въпреки днешното предпазливо повишение на европейските борси, дължащо се най-вече на известна нова слабост на единната европейска валута, инвеститорите продължават да реализират печалби след солидното поскъпване на основните европейски фондови индекси в края на миналата седмица до нови 7 и половина годишни върхове. Силното възходящо рали на европейските борси през предишните няколко седмици беше провокирано от стартираната на 9-и март програма на ЕЦБ за покупки на държавни облигации за 60 млрд. евро на месец, довела до драматична обезценка на единната валута към 12-годишно дъно около 1,0457 долара, тъй като по-евтиното евро е в подкрепа за износа на компаниите от еврозоната. Но поскъпването на еврото през последните дни на търговия и добрият отскок на петролните цени, като реакция на кризата в Йемен, вероятно ще продължат да се използват като мотив за прибиране на печалби на европейските пазари на акции.

Днес вниманието на инвеститорите на глобалните финансови пазари ще бъде насочено най-вече към очакваната поредната ревизия на данните за БВП на САЩ през последното тримесечие на 2014-а (от 14:30 ч.) и към изказване на президента на Фед Джанет Йелън на конференция в Сан Франциско (от 21:45 ч.). Известен интерес за инвеститорите ще представлява и окончателното проучване на Университета в Мичиган за потребителското доверие в САЩ през март (от 17:00 ч.).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27