Ескалиращата "гръцка драма" провокира рязък спад на европейските акции за втора поредна сесия на търговия

Европейските акции бележат спад за втора поредна сесия на търговия и са на път да приключат на седмични загуби с оглед нарастващи опасения за възможен "технически фалит" на Гърция в близките седмици и за излизане на страната от еврозоната.

Повод за тези инвеститорски страхове даде вчерашна информация на "Файнешъл Таймс", според която гръцките власти са се обърнали към Международния валутен фонд с молба за разсрочване за по-късна дата на поредното предстоящо изплащане на заеми към Фонда през май за близо 1 млрд. евро, но искането е било отхвърлено. Тази новина сякаш беше потвърдена от снощно изявление на шефа на МВФ Кристин Лагард.

Острото изказване на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис пред института Бруксин във Вашингтон допълнително допринесе за ескалиращото напрежението около "гръцката драма" и засили процеса на прибиране на печалби от "дълги" позиции в европейски акции. Инвеститорите ще следят с повишено внимание предстоящите във Вашингтон срещи на Варуфакис с президента на ЕЦБ Марио Драги, с представители на МВФ и с американския финансов министър Джейкъб Лю. На този етап няма информация за неговите вчерашни разговори в Белия Дом с американския президент Барак Обама.

Днес общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,35% към 405,37 пункта, отстъпвайки за втори пореден ден на търговия от неговото рекордно ниво от 415,18 пункта, което беше достигнато в сряда (15-и април) след потвърдения от шефа на ЕЦБ Марио Драги ангажимент на Централната банка да изпълни своята мащабна програма за "количествени улеснения" за над 1 трлн. евро.

Немският индекс DAX се понижава с 1,7% към 11 795 пункта след неуспех по-рано през седмицата да превземе рекордния връх от 10-и април около 12390,75 пункта. Френският индекс CAC40 се понижава с 1,33%, а британският индекс FTSE100 се понижава с 0,51% към 7025 пункта, отстъпвайки от рекорден връх около 7119,35 пункта, достигнат на 15-и април.

Солидното понижение на европейските акции през последните дни на търговия вероятно ще доведе до седмични загуби на основните фондови индекси на Стария континент след техен солиден ръст през предходните две седмици. Добрата възходяща корекция на еврото спрямо останалите основни валути и най-вече спрямо долара (днешен скок на еврото към близо 10-дневен връх от 1,0848 долара) е също важен фактор за негативното поведение на европейските фондови борси, тъй като може да навреди на експортно-ориентираните компании от еврозоната.

Говори се, че текущият силен спад на европейските борси се дължи и на здрави разпродажби на фючърси на хонконгския индекс Hang Seng index (срив на индекса с близо 6%) след непотвърдена информация, че китайските регулаторни органи ще позволят на фондовите мениджъри да използват в търговията си т.нар. "къси" позиции (продажби на акции "на зелено" - без да ги притежават).

Това провокира рязко понижение и на фючърсите на трите основни американски фондови индекси преди старта на търговията на "Уолстрийт". Сега фючърсите на DJIA се понижават с 0,74% (спад с близо 140 пункта), на S&P500 - с 0,66% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,91 процентни пункта.

Снимка

Цялата днешна паника на фондови борси е факт на фона на излизане от строя на търговската платформа за електронна търговия на Блумбърг, която се оцвети "в черно" за близо два часа в края на днешната азиатска и в началото на европейската търговия.

Терминалите на Блумбърг, струващи по 1800 долара на месец за всеки техен клиент, предоставят реални котировки и финансова информация в реално време, но в същото време се използват и като средство за комуникация между стотици хиляди търговци, инвеститори и банкери в цял свят. Въпреки, че търговията през терминалите на Блумбърг вече е възстановена, редица клиенти от Европа продължава да се оплакват, че нямат връзка.

От водещата финансова агенция съобщиха на своя уебсайт: Понастоящем ние възстановяваме предоставяните услуги на клиентите, които бяха засегнати от срива в системата по-рано през деня и започва да провеждаме разследване за причините за този срив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27