Гърция отново заплаши, че може и да не покрие предстоящи през юни задължения към МВФ за 1,6 млрд. евро

Гърция не може да изплати през следващия месец задълженията си към МВФ, ако не бъде постигано споразумение с нейните кредитори, заяви през уикенда вътрешният министър на страната Никос Вуцис.

Това негово изказване представлява най-ясно изразената позиция на Атина относно вероятността за изпадане на страната в неплатежоспособност в случай на провал на преговорите.

След четири месеца на разговори с партньорите от еврозоната и от МВФ, гръцкото правителство продължава да се мъчи да постигне споразумение, което да доведе до отпускане на останалите около 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за общо 240 млрд. евро и по този начин да избегне фалита.

Предстоящите през юни четири вноски към МВФ са за около 1,6 млрд. евро. Тези средства няма да бъдат дадени и няма откъде да бъдат осигурени, заяви в неделя вътрешният министър Никос Вуцис пред гръцката телевизия Mega TV.

Вуцис беше помолен да коментира безпокойството от т.нар. "кредитно събитие", термин, обхващащ сценарии като фалит или изпадане в неплатежоспособност, ако Атина пропусне дадено плащане.

Ние не се стремим към подобен сценарий, ние не го искаме, това не е нашата стратегия, посочи той. Ние обсъждаме, въз основа на нашия сдържан оптимизъм, че ще имаме силно споразумение с кредиторите, така че страната да може да диша. Това е залогът, каза Вуцис.

Преди това негово изявление, гръцкото правителство отбеляза, че е в опасност от скорошно изчерпване на наличните средства, ако не бъде постигано споразумение, но настоя, че все още планира да осъществи всички предстоящи плащания.

Вуцис също така посочи, че правителството е решено да се бори със стратегията на "задушаване" на международните кредитори, визирайки оказвания върху властите в Атина натиск за по-големи икономии и реформи в замяна на свежо финансиране. Гръцките управляващи са против подобни допълнителни мерки на икономии, тъй като те смятат, че подобни стъпки ще влошат ситуацията и ще попречат на икономическото възстановяване от най-дълбоката рецесия в страната.

Тази политика на прекалено строги икономии и висока безработица в Гърция трябва да бъде атакувана. Ние няма да избягаме от тази борба, посочи вътрешният министър.

В опит да спечели благоразположението на твърдата лява фракция на неговата партия СИРИЗА, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в събота, че правителството се намира на финалната отсечка в преговорите, но подчерта, че то няма да приеме "унизителни условия".

Енергийният министър Панайотис Лафазанис, който е представител на твърдата крайнолява фракция в управляващата партия, каза на среща на Централния комитет на СИРИЗА в неделя, че правителството трябва да подготви гръцкия народ в случай, че през следващите дни не бъде постигано споразумение, което е съвместимо с обещанията на гръцките власти.

Така наречените "международни институции" в последните четири месеца прилагаха "капково" изтезание на гръцкия народ, една от най-ужасните практики на изнудване в световната история за сметка на нашата страна, посочи той.

Лафазанис заяви пред партийните кадри, че правителството трябва да бъде готово за всякакви възможни алтернативни решения за избягване на нови мерки на икономии и приватизация в държавния сектор.

След два дни на обсъждания Централният комитет на партията одобри в неделя предложената от Ципрас линия на водените преговори - че споразумението трябва да включва нисък първичен бюджетен излишък, но без намаляване на заплати и пенсии, преструктуриране на дълга и инвестиционна програма.

В същото време централният комитет на СИРИЗА отхвърли "на косъм" предложение на крайно лявата платформа в партията, оглавявана от Лафазанис, да не се осъществи предстоящото следващо плащане към МВФ и да се национализират гръцките банки. Предложенията на крайнолявата фракция бяха отхвърлени с 95 на 75 гласа и един въздържал се.

Преди важното гласуване Лафазанис заяви: Няма да бъде катастрофално, ако Гърция излезе от еврозоната, нито терористичен акт, ако не бъде осъществено следващото плащане към МВФ.

Междувременно финансовият министър Янис Варуфакис посочи, че Гърция е направила "огромни крачки" към постигане на споразумение с кредиторите си, за да избегне фалит, но сега вече е време и международните институциите да дадат своя принос.

Ние извървяхме три четвърти от пътя, но сега те трябва да извървят останалата една четвърт, за да се срещнем, посочи Варуфакис в свое неделно интервю за BBC.

Той също каза, че би било катастрофално, ако Гърция излезе от еврото, като прогнозира, че това ще бъде началото на края на общия проект на единната валута.

Варуфакис отбеляза, че през последните четири месеца Атина е успяла да плати заплатите в публичния сектор, пенсиите и задълженията си към МВФ за сметка на съкращаване с цели 14 процента на брутния вътрешен продукт и въпреки това икономиката на страната се държи "забележително добре", макар и да не разполага с достъп до международните парични пазари.

В даден момент няма да сме в състояние да продължим да правим това и тогава ще стане очевидно, че ние трябва да направим избор, който никой министър на финансите не следва да се налага да прави, предупреди Варуфакис.

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че не е необходимо да се обмисля отпускането на допълнителна финансова помощ за Гърция, тъй като Атина вече е обещал да проведе реформи и трябва сама да се справи със своите проблеми.

В интервю за радио Deutschlandfunk, излъчено в неделя, Шойбле заяви: Гърция обеща да изпълни програмата, договорена на 20-и февруари и в резултат на това няма нужда да говорим за алтернативи.

Той също така избегна да отговори на въпрос, дали смята, че Гърция е по-близо до това да бъде спасена или да изпадне в неплатежоспособност. Според него Гърция "има да свърши още много работа". Шойбле също така посочи, че на предстоящата тази седмица среща на финансовите министри на водещите индустриално развити държави от Г-7 в Дрезден няма да бъдат решени проблемите на Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10