Гърция се превърна в първата развита икономика, която изпадна в неплатежоспособност спрямо МВФ

| обновено на 01.07.15 в 10:56

Гърция се превърна в първата развита икономика, която се оказа в неплатежоспособност (технически фалит) спрямо Международния валутен фонд, след като до края на вчерашния ден не успя да покрие задължение към Фонда за около 1,55 млрд. евро. На 30-и юни приключи и втората спасителна програма на международните кредитори на страната, която беше част от петгодишната финансова помощ за общо 245 млрд. евро, оказвана на Гърция от ЕК, ЕЦБ и МВФ.

В специално изявление директорът на МВФ, отговарящ за комуникациите – Гери Райс, заяви:

Потвърждавам, че до края на 30-и юни ние не получихме погасяване на задължение за 1,2 млрд. Специални права на тираж (т.нар. SDR, равняващи се на около 1,55 млрд. евро) от страна на Гърция. Ние информирахме нашия Изпълнителен съвет, че в момента Гърция вече се намира в "просрочие" на задължения към Фонда и може да получи ново финансиране от МВФ едва след като просрочените задължения бъдат изчистени.

Също така мога да потвърдя, че вчера МВФ получи молба от гръцките власти за разсрочване на задълженията, които Гърция трябваше да погаси на 30-и юни, и че това запитване ще бъде изпратено своевременно на Изпълнителния съвет на Фонда, допълни Райс.

Потвърждение за подобна молба даде и гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис. Ние подадохме заявка към Международния валутен фонд, за да спрем това плащане. Въпреки че не можем да осъществим това плащане, аз бяха информиран, че то може да стане факт по-късно, заяви Драгасакис в интервю за държавната телевизия ЕРТ.

Той също така каза, че вчера Централната банка на Гърция е отправила искане до Европейската централна банка за дискусия за насърчаване на спешното финансиране на гръцките банки посредством програмата ELA.

Изпадането на Гърция в неплатежоспособност спрямо МВФ беше факт, след като на снощна извънредна среща Еврогрупата отказа да вземе решение по отправената от гръцкото правителство късно следобед молба за ново двугодишно споразумение за финансова помощ с Европейския механизъм за стабилност (постоянно действащия фонд ESM). Финансовите министри от еврозоната взеха решение да проведат днес нова среща, на която да обсъдят последните гръцки предложения за двугодишно споразумение с ESM, включващо както ново свежо финансиране, така и преструктуриране на гръцкия дълг.

Според предварителна информация, насрочената за днес поредна среща на Еврогрупата трябваше да стартира 10:30 ч. наше време. Но по последната информация, телеконферентната среща на финансовите министри от еврозоната ще стартира с шест часа закъснение (към 18:30 ч. наше време) по молба на няколко от участниците.

В опит за предотвратяване на "техническия фалит" на Гърция по отношение на МВФ вчера гръцкият финансов министър Янис Варуфакис дори намекна, че ако се стигне до ново споразумение в "12-ия час", властите в Атина могат да обмислят отмяна на планирания за неделя референдум в страната. На 5-и юли гърците ще трябва да кажат "ДА" или "НЕ" на направените в края на миналата седмица (на 25-и юни) последни предложения на международните кредитори за програма "пари срещу реформи".

Преди малко бяха оповестени последни проучвания на общественото мнение, които показват, че на референдума в неделя 46% от гърците биха гласували с "НЕ" на предложенията на кредиторите спрямо 37% със "ЗА" и 17% все още нерешили. Според това проучване на агенция EFSYN цели 86% от гръцките избиратели са заявили, че те планират да гласуват на референдума в неделя. Агенцията също така посочи, че на предходното подобно проучване, направено преди началото на банковата ваканция в страната, цели 57% от гърците са посочили, че биха гласували с "НЕ" на неделния референдум и едва 30% със "ЗА".

Според проучване на агенция ProRat, 54% от гърците биха гласували против условията на кредиторите за нова спасителна програма и едва 33% биха подкрепили последните предложения на ЕК, ЕЦБ и МВФ за нова програма "пари срещу реформи".

През последните дни редица европейски лидери заявиха, че референдумът в неделя е за това дали гърците искат да останат, или да излязат от еврозоната и ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ако Гърция не получи кредитиране до 20 юли, ще трябва да въведе паралелна валута на еврото

Гърция в момента е в необявен фалит към Международния валутен фонд. На страната ѝ предстои на 20 юли ново плащане към Европейската централна банка в размер на 3 млрд. лева. Тя няма пари за него и тогава ще има втори фалит. За ЕЦБ няма да остане..

публикувано на 01.07.15 в 08:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10