Подкрепа за долара от добро проучване на ADP за заетостта в САЩ, въпреки че гръцката драма остава в центъра на вниманието

През днешната търговия щатският долар поскъпна спрямо останалите основни валути, подкрепен от по-силен от очаквано доклад на ADP за заетостта в частния сектор на САЩ през юни, като в същото време еврото се търгува нервно с оглед последните новини около развитието на гръцката дългова драма.

Проучване на агенция ADP отчете ръст с 237 хиляди на новите работни места в частния сектор на САЩ през юни (най-солидно повишение от декември 2014-а година), което сякаш потвърждава прогнозите на икономисти и анализатори за утрешни солидни официални данни за състоянието на американския пазар на труда и за нивото на безработица през шестия месец на годината (средни прогнози за разкрити 230 хиляди нови работни места и понижение на нивото на безработица обратно към близо 7-годишното априлско дъно от 5,4%).

Това доведе до поскъпване на "зелените пари" като доларът нарасна към двудневен връх от 123,14 японски йени и до 4-седмичен връх от 0,9437 швейцарски франка. От своя страна британската валута падна до двуседмично дъно от 1,5634 долара след изненадващо слабо проучване на агенция Markit, показващо влошаване на промишлената активност на Острова през юни до двегодишно дъно.

В същото време единната европейска валута се намира под предпазлив натиск от продажби след като до края на вчерашния ден властите в Атина, напълно очаквано не успяха да покрият задължение към МВФ за около 1,55 млрд. евро, вкарвайки Гърция в състояние на неплатежоспособност.

И днес движенията на еврото зависят най-вече от поведението на европейските фондови пазари във връзка с гръцката дългова криза, като търговията в евро/долар остава в ясно изразена "обратна корелация" с основните фондови индекси на Стария континент.

Европейските борси бележат солиден ръст на фона на подновен оптимизъм за възможно скорошно постигане на споразумение между Гърция и нейните международни кредитори. Повод за това даде информация на "Файненшъл Таймс", според която снощи гръцкият премиер Ципрас е изпратил писмо до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, в което той посочва, че ще приеме всички условия на кредиторите, които са били на масата на преговорите през изминалия уикенд с изключение на някои незначителни промени.

Солидният риск-апетит на капиталовите пазари и повишението на немския индекс DAX с близо 2% доведе до спад на еврото към двудневно дъно от 1,1070 долара. От една страна, подновените днес покупки на европейски акции от чуждестранни инвеститори (в т.ч. инвеститори от САЩ) води до нов процес на хеджиране на тези техни дълги позиции чрез продажби на евро (за да покрият потенциални загуби от курсови разлики на техните финансови активи, деномирани в евро).

От друга страна, днешният риск-апетит поднови инвеститорския интерес да се използва еврото като "евтина" (нисколихвена) валута чрез която да се финансират по-рискови, но и по-доходни активи (в т.ч. "заемане" на нисколихвеното евро за покупки на високолихвени валути като австралийския, новозеландския и канадски долари).

Всички това помогна за понижение на основната валута двойка към 1,1070 долара с поглед на еврото към важната 100-дневна пълзяща-средна около 1,1050/45 долара. Сега вниманието на инвеститорите се насочва временно към проучвания за промишлената активността в САЩ през юни, преди акцентът отново да се постави обратно върху гръцката дългова драма и очакваната от 18:30 ч. поредна извънредна среща на Еврогрупата на която да се разисква този въпрос.

Само по-трайно понижение на еврото под 1,1070/45 долара може да доведе до спад на единната валута обратно към нейното важно дъно от 29-и юни около 1,0955 долара. В същото време е необходим отскок на еврото над 1,1100 (падежи на опции от 17:00 ч. за 1,2 млрд. евро) и след това над 1,1112/30 областта (бивше дъно от вчера около 1,1112 и 55-дневна пълзяща-средна към 1,1130) за евентуално поскъпване на единната валута към нейния сутрешен връх от 1,1170 долара и дори обратно към важната зона на съпротива около 1,1245/78 областта (върхове от 29-и и 30-и юни и 21-дневна пълзяща-средна).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25