Гърция изпрати на кредиторите нов план за реформи, оценен на близо 13 млрд. евро

Атина поиска тригодишен заем за 53,5 млрд. евро и преструктуриране на дълга

| обновено на 10.07.15 в 11:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство спази определения от лидерите на еврозоната срок и късно снощи изпрати на кредиторите нови предложения за реформи и строги мерки на икономии, оценени между 12 и 13 млрд. евро, в замяна на които поиска тригодишен заем от Европейския механизъм за стабилност в размер на 53,5 млрд. евро – средства, с които властите в Атина ще покрият свои задължения до 30-и юни 2018 година.

Новите гръцки предложения включват повишение на данък добавена стойност (ДДС), пенсионни реформи, фискални структурни мерки, промени в публичната администрация и правосъдието, антикорупционни мерки и промени в данъчната администрация. Властите в Атина обещават и реформи в пазара на труда, както и ускоряване на процеса на приватизация.

В същото време правителството на Алексис Ципрас се ангажира, че всички тези мерки ще доведат до постигане на бюджетен "първичен излишък" (изключвайки разходите за обслужване на дълга) в размер на 1% от БВП за настоящата година, на 2% за 2016-а, на 3% за 2017-а и в размер на 3,5% от БВП за 2018 година.

Гръцките нови предложения включват унификация на ДДС в размер на 23%, като това включва повишение на ДДС за ресторантите и кетъринговите компании до това ниво, ДДС за хотелиерския бизнес, енергията и основните храни в размер на 13%, постепенна отмяна на досегашните данъчни отстъпки за островите до края на 2016 година и повишение на корпоративния данък до 28% от настоящите 26%.

Атина се ангажира с пълно прилагане на договорената още през 2010 година цялостна пенсионна реформа, която да доведе до икономии в размер между 0,25% и 0,5% от БВП през 2015 година и икономии за около 1% от БВП през следващите години.

Гръцкото правителство настоява и за преструктуриране на огромния дълг на страната.

Според редица анализатори и икономисти, новите предложения за икономии и реформи, оценени на между 12 и 13 млрд. евро дори надминават последните искания на кредиторите на страната от края на юни (за мерки в размер на около 8 млрд. евро), на които гръцките избирателите казаха ясно "не" на референдума на 5-и юли.

Председателят на Европейския механизъм за стабилност – Йерун Дейселблум (шеф на Еврогрупата) потвърди, че последните гръцки предложения, разписани на 13-страници, са били получени късно снощи и още днес (петък) ще започне тяхното проучване на техническо ниво.

Днес новият план с реформи и строги мерки на икономии ще трябва да бъде разгледан и одобрен от парламента на Гърция, но може да има проблеми с неговото приемане. В момента вече тече среща на парламентарната група на СИРИЗА.

След като днес международните институции проучат новите гръцки предложения, те ще представят своя доклад на "Работната група на еврозоната" (Euro Working Group), която ще се срещне в събота сутринта в Брюксел, преди тя от своя страна да направи препоръки преди предстоящата в събота следобед среща на Еврогрупата. По план срещата на Еврогрупата трябва да започне утре около 16:00 ч., като министрите на еврозоната ще трябва да вземат окончателно решение по гръцките нови предложения, което да бъде представено на планираната за неделя извънредна Европейска среща на върха (среща на лидерите на страните-членки от еврозоната, последвана от среща на всички лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз).

Според анализатори и икономисти новите гръцки предложения за реформи и строги мерки на икономии представляват добра основна за успешни преговори, които да доведат до трета средносрочна (тригодишна) спасителна програма за Гърция и да предотвратят риска от скорошен банкрут на страната и нейно излизане от еврозоната. На този етап обаче няма коментари от страна на европейските кредитори на Гърция относно последните предложения на властите в Атина.

Цялостният доклад с новите предложения на правителството на Гърция може да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гръцкият парламент пред ключово гласуване

Гръцкият парламент е пред ключово гласуване.  Гръцките депутати днес ще гласуват внесените от правителството нови предложения за споразумeние с кредиторите. Премиерът Ципрас цели вотът да покаже политическа воля за реформи. Пред парламентарната..

публикувано на 10.07.15 в 11:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10