Правителството на Гърция оттегли законопроектите за земеделските производители и за ранното пенсиониране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство оттегли проектозаконите, свързани с данъчното облагане на земеделските производители и с ранното пенсиониране, които трябваше по план да бъдат предложени за гласуване в парламента на страната в сряда (22-ри юли). Това решение е факт на фона на протести от "периферни" депутати от управляващата правителствена коалиция и от главната опозиционна партия "Нова демокрация".

Тези законодателни промени не бяха включени в списъка с предварителни действия на Гърция като условие за постигнатото в началото на миналата седмица споразумение на лидерите от еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна финансова програма, но първоначално правителството обмисляше да ги представи пред парламента в опит да ускори преговорния процес и да покаже добра воля пред кредиторите.

Гръцки правителствен служител заяви пред агенция Market News International, че предложеният за гласуване утре законопроект ще включва "транспонирането на европейската директива BRRD за оздравяване на банковия сектор с подкрепата на Европейската комисия" относно сигурността на депозитите в банките, както и укрепването на банковата система и на бизнес инвестиции.

Изискванията от страна на лидерите на еврозоната включват и "приемането на Граждански процесуален кодекс, в който да има основен ремонт на процедурите и правилата на системата за гражданско правосъдие и който може значително да ускори съдебния процес и намаляване на разходите".

Това са двете изисквания, които ние трябва да въведем в сила на 22-ри юли. За останалите изисквания ще е необходимо ново обсъждане и консултации с нашите партньори, заяви гръцкият източник.

Министър-председателят Алексис Ципрас, който в последните дни лобираше, за да избегне по-нататъшно намаляване на гласовете в негова подкрепа на парламентарното заседание в сряда, е взел решение в последната минута да изключи спорните законопроекти за облагането на земеделските производители, както и за замразяване на ранното пенсиониране, в опит да запази минимално изискваното по конституцията на страната мнозинство от 120 депутати в 300-местния парламент.

Според гръцката конституция, ако дадено правителство разполага с парламентарна подкрепа под 120 депутати, това ще означава негов провал и ще наложи или формиране на ново управляващо мнозинство, или свикване на извънредни избори в страната. Заедно със своите коалиционни партньори от крайната десница "Независими гърци", Ципрас разполага със 162 места в парламента на страната. Но "бунтът" през миналата седмица, когато се наложи да бъдат гласувани първите важни закони, изисквани от европейските партньори на Гърция, намали подкрепата за настоящото правителство до едва 123 гласа. От една страна това означава, че утре вероятно ще се наложи следващите законопроекти да бъдат одобрени отново с гласове от опозицията. От друга страна, настоящото управляващо парламентарно мнозинство може да загуби още няколко гласа и да падне под критичните 120 депутати.

Ципрас е уведомил, че мнозина от депутатите от опозиционната партия "Нова демокрация" са с нагласи да гласуват против посочените по-горе законопроекти, тъй като те идват от периферните и островните райони, където е доминиращо присъствието на земеделски производители.

Това решение (за изтегляне на законопроекта) не представлява едностранно действие от името на правителството. Всичко е в съответствие и след консултация с нашите партньори, посочи гръцкият правителствен източник.

Служителят също така припомни, че на 15-и юли гръцкият парламент вече одобри мерки, свързани с реформа на пенсионната система, включително увеличаване на приноса на пенсионерите за техните социално-осигурителни фондове. Той добави, че в схемата за ранно пенсиониране ще бъде преразгледана и ще бъде готова за реализация, но след като бъдат извършени необходимите проучвания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10