Изненадващо подобрение на бизнес доверието в Германия през септември

Бизнес доверието в Германия се подобри изненадващо през септември, игнорирайки неотдавнашния срив на китайския и на глобалните фондови борси, както и опасенията, свързани със забавящата се китайска икономика, но набиращият скорост грандиозен скандал с автомобилния гигант Volkswagen – една от най-важните и значими компании в страната, тепърва заплашва да се отрази негативно на немския бизнес и на автомобилната индустрия в частност.

Индексът на икономическия институт IFO, базиран на месечно проучване сред 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши през септември до 108.5 пункта от 108.4 пункта през август (възходяща ревизия от 108.3 пункта) и при прогноза за понижение до 107.9 пункта. Това представлява подобрение на немския бизнес морал за трети пореден месец, като индексът отново доближи неговия връх от март на ниво от 108.6 пункта (най-високо ниво от юни 2014 година).

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, се понижи през септември до 104.0 пункта от 104.8 пункта през предходния месец и при прогноза за по-сдържано понижение до 104.7 пункта.

Индексът на IFO института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца обаче нарасна рязко до 103.3 пункта от 102.2 пункта през август и при средни очаквания за понижение до 101.4 пункта.

Според редица анализатори обаче резултатите от днешното бизнес проучване на института Ifo изглеждат "остарели", тъй като в действителност не включват разрастващия се скандал с базирания във Волфсбург немски автомобилен гигант – Volkswagen.

Компанията наскоро призна, че е била инсталирала сложен софтуер в 482 хиляди "чисти дизелови" превозни средства, продавани в САЩ. Така наречените "коригиращи устройства" са предназначени да разпознават, когато дизеловите автомобили са били подлагани на изпитание за отделяните от тях вредни емисии, за да изглеждат по-чисти и екологични, отколкото са в действителност. В резултат на това Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA) обяви, че може да наложи глоби в размер на цели 18 млрд. долара, тъй като на всеки един от 482-те хиляди автомобили Volkswagen, продадени в САЩ, би могло да бъде наложена максимална глоба от 37 хиляди долара.

Германската икономика се оказва здрава. Компаниите са по-оптимистично настроени относно техните бизнес перспективи и нарастващ брой от промишлените компании планират да повишат производството през следващите месеци, заяви президентът на Ifo института Ханс-Вернер Син.

Според икономиста от Ifo института Клаус Вохлрабе, забавянето на икономиката на Китай не е довела понастоящем до влошаване на доверието сред германските износители. Ние очаквахме, че вероятно ще има известно понижение на индустриалните експортни очаквания. Но това не се потвърди и в действително дори има известно подобрение на бъдещите икономически очаквания, посочи той.

Вохлрабе също така отбеляза, че скандалът с Volkswagen се е разразил прекалено късно, за да бъде отчетен от последното проучване на института Ifo, като неговото негативно отражение вероятно ще стане факт при проучването през следващия месец.

Икономистът от Ifo института каза, че притокът на хиляди бежанци в Германия през последните седмици е повишил сектора на търговията на дребно и в частност продажбите в бакалиите, като в същото време супермаркетите в страната виждат ясно нарастване на оборота, очаквайки тази позитивна тенденция да продължи и в бъдеще.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10