Германското транспортно министерство заяви, че Volkswagen е манипулирал отделяните газови емисии и в Европа

Германският министър на транспорта Александър Добринд заяви в четвъртък, че компанията Volkswagen е провеждала манипулации с отделяните от нейните автомобили вредни газови емисии и в Европа, а не само в колите, продавани в САЩ.

Ние сме информирани, че и в Европа автомобилите на Volkswagen с 1,6 и 2,0-литрови дизелови двигатели са засегнати от манипулациите, за които се говори през последните дни, заяви Домбринд пред репортери, цитиран от агенция Ройтерс. Той добави, че не е ясно колко от общо около 11 милиона моторни превозни средства на компанията в Европа са засегнати от тези манипулации.

Александър Добринд също така каза, че ще бъдат проведени тестове на случаен принцип и с автомобили на останалите производители извън Volkswagen. Съгласни сме, че през следващите месеци трябва да има нови емисионни тестове в Европа. Те ще бъдат провеждани на пътя, а не в лабораторни условия, подчерта германският транспортен министър.

Ясно е, че Федералната служба за автомобилно движение няма да се концентрира специално върху моделите на Volkswagen, но също така ще извършва случайни тестове на превозни средства, направени от други производители на автомобили, каза той.

Изказването на германският транспортен министър сякаш потвърждава опасенията за разрастване на ужасяващия скандал с немския автомобилен гигант, който принуди изпълнителният директор на компанията Volkswagen Мартин Винтеркорн да подаде оставка.

По-рано днес списанието Auto Bild пък съобщи, че и един от моделите автомобили на компанията BMW с дизелов двигател (BMW X3 xDrive 20d sport) отделя вредни газови емисии, които са значително над позволените норми в Европа при стандартни тестови условия (според изданието емисиите на азотен оксид надвишават 11 пъти позволените европейски нива).

От компанията BMW побързаха да обявят, че тя не е манипулирала тестовите резултати. Във BMW group няма специфични дейности или технически разпоредби, които да влияят на записаните емисии с вредни газове по време на тестови изпитания, заяви говорител на компанията. Системите за третиране на отработените газове на автомобилите на компанията са активни – без значение дали на изпитателен стенд или на пътя, добави той.

Въпреки това акциите на BMW се сриват с 8,8%, като в същото време и акциите на Volkswagen AG се понижават с около 2%, изтривайки първоначален ръст от над 7 процентни пункта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10