Фед даде ясен знак, че може да вдигне лихвените нива на заседанието през декември

На приключилото снощи двудневно заседание Федералният резерв на САЩ запази очаквано без промяна рекордно ниските си лихвени нива, но в същото време даде ясен знак, че може да вдигане лихвените ставки на последната за годината си среща през декември.

Централната банка омаловажи неотдавнашните трусове на глобалните финансови пазари и опасенията относно несигурното икономическо  развитие зад граница, посочвайки че американският трудов пазар продължава да се подобрява въпреки по-бавното темпо на растеж на заетостта.

При определяне на това, дали ще бъде възможно да се повиши целевия диапазон на федералната фондова лихва на следващото заседание, Фед ще оцени напредъка на двете основни цели - за постигане на максимална заетост и за инфлация от два процентни пункта, се посочва в изявлението на американските централни банкери след края на двудневното им заседание.

Инвеститорите и анализаторите бяха изненадани от посланието на Фед, което отново повиши вероятността за повишение на американските лихви през декември. Преди края на заседанието фючърсите на федералната фондова лихва отразяваха подобна вероятност на около 34%, но след изявлението на Федералния резерв шансовете за първо вдигане на лихвите ставки в края на годината (на заседанието на 15-и и 16-и декември) нараснаха към 43%.

Сигналите за възможно повишение на лихвените ставки в края на годината предизвикаха рязко поскъпване на щатския долар и ръст на доходността на американските държавни облигации.

Доларът скочи от 120,00 йени до 121,26 нивото, еврото се срина с два цента, падайки от 1,1095 долара към двумесечно дъно около 1,0897 нивото, като в същото време и британската лира удари двумесечно дъно от 1,5249 долара.

Общият индекс на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна към две и половина месечен връх от 97,818 пункта - най-високо негово ниво от 10-и август.

Доходността на американските държавни облигации също отбеляза солидно повишение, като лихвата на 10-годишните книжа нарасна към триседмичен връх от 2,10%, а на 30гпдишните дългосрочни книжа - към 2,875%.

Пазарът на акции на "Уолстрийт" реагира двупосочно на изненадващо твърдия тон на Фед относно възможността за повишение на американските лихви през декември. Първоначално имаше спад на основните фонови индекси, след което обаче последва рязък отскок благодарение на солиден ръст на банковите акции, тъй като инвеститорите осъзнаха, че по-високи лихвени ставки в САЩ биха били в подкрепа на печалбите на банковия сектор. Финансовите акции, влизащи в индекса S&P500, нараснаха с 2%, банковият индекс KBN на борсата Nasdaq се повиши с 3,3%, докато акциите на Bank of America скочиха с цели 5,1%.

Това помогна за солиден отскок в края на снощната търговия на голяма част от акциите, търгувани на "Уолстрийт", като индексът DJIA затвори с повишение от 1,13%, индексът S&P500 - с 1,18% и на индексът Nasdaq - с 1,3%. Инвеститорите изглежда реагираха позитивно и на подобрената оценка на Федералния резерв относно "глобалните икономически и финансови развития", в сравенение с изразените от нея опасения след края на предходното заседание през септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10