Гърция се споразумя със своите кредитори, надявайки се на нов транш от финансовата помощ

В ранните часове на вторник Гърция постигна споразумение с кредиторите си относно необходимите финансови реформи, които представляваха основна пречка за предоставяне на договорената по-рано през годината международна финансова помощ, заяви министърът на финансите Евклид Цакалотос, цитиран от агенция Ройтерс и от гръцката телевизия Skai.

През лятото Атина и нейните европейските кредитори се споразумяха за трета тригодишна спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, но част от първоначалния транш беше замразен с оглед на несъгласие на гръцките власти относно регулации свързани с необслужваните ипотечни кредити и просрочените данъчни задължения към държавата.

Постигнахме споразумение по всички спорни въпроси, обяви Евклид Цакалотос пред репортери след среща с представители на европейските институции и на Международния валутен фонд по важния въпрос за отпускане на финансовата помощ.

Той посочи, че постигнатото споразумение означава, че парламентът на Гърция вече може да превърне набора от реформи в закон и допълни, че екипът на заместник-финансовите министри на еврозоната, известен като работната Еврогрупа (Euro Working Group) ще се срещне този петък (20-и ноември), за да одобри постигнатото споразумение.

Цялата тази процедура ще позволи отпускането на 2 млрд. евро от договорената през лятото финансова помощ, както и на около 10 млрд. евро в помощ за рекапитализация на четирите основни банки в страната, заяви Цакалотос.

Международните кредитори трябва да приключат успешно първия преглед по изпълнение на новата спасителна програма за Гърция преди властите в Атина да започнат преговори за ново облекчаване на дълговата тежест на страната.

Според гръцкият финансов министър, кредиторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ са се съгласи да бъдат защитени собствениците на първо жилище и са взели решение да продължат дискусиите относно т.нар. "лоши" (необслужвани) бизнес кредити по време на следващия етап от преговорния процес (през втория преглед по изпълнение на цялостната спасителна програма).

Беше договорена защита на 60% от притежателите на първо жилище, които имат просрочени ипотеки в общ размер на около 400 хиляди броя, като в същото време беше определен лимит за забрана при просрочване на ипотеки на стойност между 170 хиляди и 230 хиляди евро. Очаква се по-късно днес това споразумение да бъде представено на гръцкия парламент, след което то да бъде превърнато в закон по-късно тази седмица (вероятно в четвъртък).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10