Антитерористична спецоперация в парижкия квартал "Сен Дени", бомбена заплаха в два самолета на "Еър Франс"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските елитни полицейски части са стартирали рано сутринта антитерористична спецоперация в северно предградие на Париж, опитвайки се да заловят барикадирали се неколцина мъже, сред които се смята, че се намира и основният мозък на кървавите терористични атаки във френската столица от миналия петък (13-и ноември).

Операцията по тяхното залавяне е започнала в 4:30 ч. сутринта местно време в предградието на Париж "Сен Дени", като и до този момент се чува спорадична стрелба. Говорителка на парижката прокуратура заяви, че полицейската операция продължава и към този момент.

Според последна информация, при спецоперацията в "Сен Дени" са били убити двама от заподозрените, включително и една жена, която е била с джихадиски пояс (колан с експлозиви), а петима са били арестувани. Все още не е ясно, дали сред задържаните е и целта на днешната спецоперация – Абделхамид Абаауд, който се счита като основен организатор на кървавите терористични атаки в Париж от 13-и ноември.

По-рано днес стана ясно, че в два отделни самолета на компанията "Еър Франс", пътуващи от САЩ към Париж, е имало бомбена заплаха, довела до тяхно принудително кацане. Първият самолет "Еърбъс А-380", който е излетял от Лос Анжелис, е успяла да кацне безопасно на летище в Солт Лейк Сити. Другият самолет на френската компания – "Боинг 777", който е излетял от международното летище на Вашингтон и е бил с 262 пасажери на борда, е успял да се приземи без инциденти на международното летище на Халифакс, Канада. Пътниците и екипажите на двата самолета са били евакуирани успешно, без жертви или ранени. ФБВ заяви, че няма доказателства за достоверността на бомбените заплахи в двата френски самолета.

Снощи бомбена заплаха отмени приятелския футболен мач между Германия и Холандия, който трябваше да се проведе в немския град Хановер.

Тази серия новини провокира ново напрежение на финансовите пазари, като фючърсите на европейските фондови индекси се намират на "червена" територия преди старта на днешната търговия на Стария континент.

Фючърсите на немския индекс DAX се понижават с 0,5%, на френския индекс CAC40 – с 0,6% и на британският индекс FTSE100 – с 0,3%. Единната европейска валута продължава да се търгува под натиск от продажби малко над снощно 7-месечно дъно от 1,0631 долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10