Петрол под 30 долара за барел би заплашил стабилността на финансовата система на Русия

Според проучване на агенция "Блумбърг" сред водещи икономисти, евентуален спад на петролните цени до и под 30 долара за барел би представлявал реална заплаха за стабилността на руската икономика и за финансовата система на страната.

Цени на "черното злато" от и под 30 долара за барел ще доведат до задълбочаване на рецесията в Русия към нива, които ще застрашат финансовата система на страната, смятат 63% от запитаните от Агенцията икономисти. Именно по-ниските петролни цени през следващата година биха представлява най-голям риск за руската икономика, тъй като тя няма да бъде подготвена за подобен нов ценови шок, смятат повечето анкетирани от "Блумбърг".

Другите опасности за Русия през 2016-а включват геополитиката, напрежението в банковия сектор и върху рублата, предполагат голяма част от запитаните 27 водещи анализатори.

Русия, която все още се приспособява към най-солидния срив на цените на суровините от едно поколение насам и към по-слабата рубла, може да бъде подложена на натиск да даде политически отговори, ако спадът на цените на петрола се задълбочи след драматичното им понижение с 37% през изминалата година. Въпреки че в последно време петролът сорт брент се търгува около 45 долара за барел, по-топлата от нормалното зима може да отслаби търсенето на горива за отопление и това да предизвика спад на цената на суровия петрол към 20 долара за барел, посочват по-рано този месец анализатори на Goldman Sachs.

Настоящите ниски или още по-ниски петролни цени остават ключов риск за руската икономика, въпреки нейните опити за адаптация към шоковете през 2015-а година. От този риск произтичат и рискове за по-слаба руска рубла и за нови вълни от висока инфлация и задълбочаващи се бюджетни проблеми, посочи Андреас Швабе - икономист в Raiffeisen Bank International AG.

Допълнително усложнение пред икономическите перспективи на Русия представлява и геополитическото напрежение, последвало свалянето на руски военен самолет от Турция през миналата седмица, което накара инвеститорите да продават техни руски активи. В допълнение към събитията в Близкия изток, Русия също така трябва да се бори и с международните санкции, наложени в резултат на конфликта с Украйна.

Частичното дипломатическо размразяване между властите в Москва и техните бивши врагове от епохата на Студената война в резултат на терористични атаки в Париж и Египет дават известен повод за оптимизъм, че подобряването на отношенията ще помогне за премахване на настоящите тежки санкции.

Според 56% от запитаните от "Блумбърг" икономисти, Русия може да получи тласък в рамките на следващите 12 месеца, тъй като те очакват Европейският съюз да облекчи наложените наказания през посочения период. При подобно проучване през август, едва 34% от анкетираните предполагаха, че ЕС ще отслаби санкциите си спрямо Москва. В същото време 20% от анкетираните прогнозират, че през следващата календарна година и САЩ ще започне да отслабва своите санкции спрямо Русия в сравнение с едва 3% на това мнение през август.

Агенция "Блумбърг" обаче цитира трима европейски дипломати, според които ЕС вероятно ще удължи в края на януари за още шест месеца своите санкции спрямо Москва въпреки подобреното сътрудничество относно кризата в Сирия, като 28-те лидери на блока са настроени да обсъдят въпроса на срещата на върха на 17-и и 18-и декември.

Повечето запитани икономисти смятат, че руската икономика ще се върне по пътя на растеж едва след като бъдат отменени напълно настоящите санкции. Според последни прогнози на Централната банка на Русия, БВП ще се свие с 3,9% до 4,4% през настоящата година и може да отбележи спад с още около 1% през следващата година, ако петролът остане да се търгува на нива около 50 долара за барел.

През миналата седмица заместник-министърът на финансите Максим Орешкин отбеляза, че Русия се е научила да живее с петролни цени близо до 40 долара и само техен спад към 30 долара за барел може да предизвика ново влошаване на икономиката, но това е най-малко вероятния сценарий. В същото време Руската централна банка изчислява, че според нейния най-лош сценарий, включващ петролни цени под 40 долара за барел през периода 2016-а/2018-а година, БВП ще се свие 5 или повече на сто през следващата година и растежът на цените може да бъде от 7 до 9 на сто. Това от своя страна ще повиши рисковете за инфлацията и за финансовата стабилност, посочва РЦБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10