Доларът поскъпна до 8 и 1/2-месечен връх спрямо останалите основни валути

В началото на новата седмица щатският долар нарасна спрямо останалите основни валути към най-високи нива от средата на март и е на път да отбележи най-солиден месечен растеж от януари насам, тъй като инвеститорите продължават да наблягат на коренно различните перспективи пред лихвените политики в САЩ и в останалия свят -  в частност тази на ЕЦБ.

Индексът на "зелените пари" спрямо другите шест основни валути (евро, йена, британска лира, швейцарски франка, австралийски и канадски долари) се повишава с 0,2% към 8 и 1/2-месечен връх от 100,25 пункта, като през отминаващия ноември поскъпва с 3,4%, бележейки най-солиден месечен растеж от януари.

Основна причина за солидното представяне на американската валута през ноември са нарасналите очаквания, че Федералният резерв ще започне да повишава краткосрочната си лихва на последното за годината заседание на 16-и и 17-и декември. В тази връзка вниманието на инвеститорите е насочено към очаквания в края на седмицата важен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през ноември, като мнозина икономисти и анализатори предполагат, че петъчните данни ще подкрепят техните очаквания за предстоящото през декември заседание на Фед.

В същото време еврото остава под натиск от продажби, падайки към ново 7 и 1/2-месечно дъно от 1,0564 долара преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък (3-ти декември) с оглед на очакванията, че централните банкери от еврозоната ще представят нови стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж и за справяне с опасно ниската инфлация в региона. Мнозина икономисти, анализатори и участници на финансовите пазари предполагат, че ЕЦБ може да удължи размера и/или продължителността на програмата за "количествени улеснения" (месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро до септември 2016-а година), както и да намали допълнително настоящата отрицателна (наказателна) депозитна лихва от -0,2 процентни пункта.

Участниците на валутните пазари не бяха впечатлени от днешно изказване на управителя на Японската централна банка - Курода, повишавайки долара към 7-дневен връх от 123,14 йени, докато еврото опита стабилизация малко над 130,00 йени, отскачайки от петъчно 7-месечно дъно около 129,67 нивото.

Британската лира пък се понижи малко под 1,5000 долара за пръв път от април насам след коментари на новия член на Английската централна банка - Гертян Влайге. В интервю през уикенда той предупреди за негативно влияние от силния паунд върху инфлацията във Великобритания, отбелязвайки, че желае да види стабилизация или ускоряване на британския икономически растеж, преди АЦБ да започне да вдига лихвените ставки. Неговите коментари спомогнаха за предпазливо повишение и на единната европейска валута към 0,7050 британски лири, но еврото остава недалеч от неговото 8-годишно дъно около 0,6935 нивото, достиганото през месец юли.

До края на днешната търговия вниманието на финансовите пазари се насова към предварителни данни за инфлацията в Германия през ноември (от 15:00 ч.), както и данни от САЩ за бизнес активността в региона на Чикаго през настоящия месец (от 16:45 ч.) и за предварителните продажби на жилища през октомври (от 17:00 ч.).

В очакване на днешните данни от двете страни на Океана, еврото се търгува близо до неговите оферти "купува" около 1,0565/60 долара, като се говори, че част от тях са "полуофициални" и включват Банката за международни разплащания (BIS). Следващ интерес за покупки на евро има към 1,0530/20 нивата (бивши дъна от 13-ти и 14-ти декември) и след това към 1,0500 долара. Днес от 17:00 ч. има падежи на опции за 959 млн. евро в 1,0550 и за 835 млн. евро в 1,0500 нивото, като по същото време предстои падеж на опции за 935 млн. евро и в 1,0600/05 долара. Само пробив над близките оферти "продава" около 1,0600 областта може да отслаби натиска върху единната валута и тя да опита възходяща корекция към 1,0638 (петъчен връх) и към 1,0689 (бивш връх от 25-и ноември).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25