Изненадващо повишение на производствените цени в САЩ през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производствените цени, показващи колко плащат компаниите в САЩ за суровини и материали, се повишиха изненадващо през ноември за пръв път от три месеца насам, но все още не дават индикации за назряващ съществен инфлационен натиск във водещата световна икономика.

Индексът на производствените цени (PPI индекс) се повиши през ноември с 0,3% на месечна база при прогноза за стагнация (0,0%) и след спад с 0,4% през октомври, показват данни на Департамента по труда. Това представлява първо повишение на цените на производител от три месеца насам и техен най-силен месечен растеж от юни.

На годишна база индексът PPI се понижи с 1,1% при очаквания за спад с 1,4% и след понижение с 1,6% през предходния месец, като това представлява десето поредно рекордно смъкване на индекса на производствените цени на САЩ на негативна територия. Трябва обаче да се има предвид, че Департаментът по труда разполага с кратка история на този тип данни (едва от 2009-а година насам).

През ноември основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишиха с 0,3% на месечна база след спад в аналогичен размер през октомври и при средна прогноза за слаб растеж с 0,1 процентни пункта. На годишна база основните производствени цени нараснаха с 0,5% след анемично повишение с 0,1% през предходния месец и под прогноза за повишение с 0,2 процентни пункта.

Енергийните цени през ноември се понижиха с 0,6% на месечна база след 0,0% през октомври и на годишна база падат с цели 19,0%, докато производствените цени на храните се повишиха с 0,3% спрямо октомври, свивайки се на годишна база с 3,9 процентни пункта. Цените в сектора на услугите се повишиха на месечна база с 0,5% (най-солиден ръст от октомври 2014-а) и с 1,0% на годишна база.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10