Срив на петролните цени до 7-годишни дъна при най-голям седмичен спад от година насам

В края на петъчната търговия цените на "черното злато" се сринаха с близо 4% и удариха най-ниски нива от седем години насам, падайки в рамките на изминалата седмица с цели 11% - най-солидно седмично понижение на петролните цени от година насам.

Основна причина за драматичното понижение на цените на петрола са нарасналите опасения, че свръхпредлагането ще остане в сила и през следващата година на фона на по-слабо търсене (потребление) в световен план, което ще продължи да води до огромен дисбаланс на глобалните петролни пазари.

Повод за тези опасения бяха последни данни на ОПЕК, според които страните - членки на организацията са повишили през ноември добива на "черното злато" с 230 000 барела на ден до общо 31,695 млн. барела на ден главно благодарение на ръст на иракския добив. За последно ОПЕК изпомпваше повече петрол през април 2012-а година, когато ежедневният добави достигна 31,7 млн. барела. Докладът на петролния картел беше факт точно седмица, след като той шокира стоковите пазари, повишавайки изненадващо дневните производствени квоти с 1,5 млн. до 31,5 млн. барела. Очакванията бяха за запазване на тавана от 30 млн. барела, но имаше и призиви за негово понижение, целящо да ограничи спада на петролните цени.

Вчера "черното злато" получи допълнителен удар от Международната енергийна агенция (IEA), която предупреди, че свръхпредлагането на световните петролни пазари ще остане в сила поне до края на 2016-а година, като намаляващият растеж на търсенето (потреблението) и производственият бум на ОПЕК ще запазят и в бъдеще натиска върху цените на петрола.

Всичко това предизвика солиден спад на петролните борси, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2016-а година се понижиха с 3,1% до 35,62 долара за барел, след като за кратко удариха дъно от 35,32 долара - най-ниско ниво от февруари 2009-а година. Януарските фючърсите на петрола сорт брент пък се сринаха с 4,53% до 37,93 долара за барел, достигайки малко преди края на петъчната търговия дъно от 37,36 долара за барел - най-ниско ниво от декември 2008-а година.

Така само в рамките на изминалата седмица, цената на американският лек суров петрол загуби 10,9% от стойността си, докато спадът на цените на петрола сорт брент достигна 11,8% - най-солидни седмични понижения от декември 2014-а година.

Междувременно Ройтерс цитира свой източник от американския Сенат, според който властите в САЩ обмислят вдигане на 40-годишната забрана за износ на американски суров петрол. Агенцията цитира неназован съветник от Сената да казва, че краят на дългогодишната забрана за износа на американски петрол "най-вероятно" ще бъде включена в правителствените разходи, заложени в окончателното споразумение за бюджета на САЩ за следващата година, въпреки че преговорите по бюджетната сделка ще продължат и през уикенда.

Когато беше попитан дали е вероятно, че тази забрана за износа на петрол ще бъде вдигната, говорителят на Хари Рийд, който е лидер на малцинството в Сената заяви, че все още няма окончателно споразумение. Ние все още не разполагаме с окончателно бюджетно споразумение включващо и този въпрос, посочи говорителката на Рийд - Кристен Ортмен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15