Влошаване на икономическото доверие в еврозоната през януари до 5-месечно дъно

Икономическото доверие в еврозоната регистрира по-силно от очакваното влошаване в началото на настоящата година, достигайки 5-месечно дъно, тъй като бизнесът и домакинствата са по-слаби оптимисти относно перспективите за развитието на региона на фона на колебаещите се финансови пазари и опасенията около икономическия растеж на Китай и в останалите развиващи се пазари, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи рязко до 105,0 пункта от 4-годишен връх през декември от 106,7 пункта и при очаквания за по-сдържано понижение до 106,0 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от август 2015-а година.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, се влоши през януари до 0,29 пункта от 0,39 пункта в края на миналата година и при прогноза за 0,39 пункта.

Първото проучване на Европейската комисия за 2016 година показва понижение и на индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор на еврозоната (спад до -3,2 пункта от -2,0 пункта през декември), както и на индексът, оценяващ доверието в сектора на услугите (понижение до 11,6 от 12,8 пункта).

От своя страна окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната през януари се влоши до -6,3 пункта от -5,7 през предходния месец, съвпадайки с предварителните данни на Европейската комисия.

В същото време индексът, отразяващ потребителските инфлационни очаквания в еврозоната за следващите 12 месеца, се понижи рязко до 2,3 от 3,6 пункта, докато индексът, измерващ очакванията за продажните цени в промишления сектор се влоши до -4,2 от -3,2 пункта. Това не е добър сигнал за ЕЦБ, тъй като поставя за пореден път под въпрос ефективността на нейната програма за "количествени улеснения" (покупки на държавни облигации за 60 млрд. евро на месец), чиято основна цел е повишение на инфлацията в региона.

Сред петте най-големи икономики в еврозоната, най-рязко понижение отбелязва икономическото доверие в Испания с оглед на продължаващата политическа нестабилност в страната след проведените през декември парламентарни избори. Солидно влошаване обаче регистрира и икономическото доверие в Германия, следвана от Италия, като единствено съответните индекси за Франция и Холандия отчитат известно подобрение спрямо края на 2015-а година.

Днешното слабо проучване на ЕК сякаш е сигнал за забавяне на и без това скромното икономическо възстановяване на еврозоната. Ако тенденцията се запази и през февруари, това вероятно ще засили натиск върху ЕЦБ да предприеме допълнителни стимулиращи политики на следващото заседание през март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10