Рязко забавяне на експанзията в сектора на услугите на САЩ през януари до 22-месечно дъно

Темпото на растеж в сферата на услугите на САЩ се забави през януари за трети пореден месец, достигайки 22-месечно дъно, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM в сектора на услугите падна в началото на 2016-а до 53,5 пункта от 55,8 пункта през декември при прогноза за по-умерено понижение до 55,1 пункта. Въпреки че индексът остава над важното ниво от 50 пункта за 72-ри пореден месец, което е сигнал за наличие на растеж в сектора на услугите, през януари той се понижи до най-ниско ниво от февруари 2014-а година.

Редица важни компоненти на индекса също отчитат съществено влошаване, като индексът на бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера падна до 53,9 пункта (най-ниско ниво от август 2012-а) от 59,5 пункта през декември, а компонентата, измерваща новите поръчки в сферата на услугите се понижи до 56,5 от 58,9 пункта. Компонентата на индекса, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор се понижи през януари доста рязко до 52,1 пункта от 56,3 пункта, което не е добър сигнал преди петъчни важен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през миналия месец.

Ценовият ISM индекс в сектора на услугите се срина до 46,4 пункта (най-ниско ниво от юли 2009-а година) от 51,0 пункта през декември, което е сигнал за понижение на цените в сектора на услугите.

Малко по-рано днес агенция Markit също оповести свои резултати от окончателното PMI проучване за активността в сферата на услугите на САЩ през януари, като нейното проучване също отчете солидно влошаване на бизнес експанзията в този важен за американската икономика сектор.

Окончателният PMI индекс, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи през януари до 53,2 пункта от 54,1 пункта през декември при предварителен индекс на ниво от 53,7 пункта. Това представлява най-слабо темпо на оживление в сферата на услугите от октомври 2013-а година.

Индексът, измерваща работната заетост, обаче нарасна до 54,3 пункта от 531, пункта в края на миналата година, докато окончателният индекс PMI на общата бизнес активност (в промишления и в сектора на услугите) се понижи до 53,2 пункта от 54,0 пункта през декември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10