ЕК намали прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията в ЕС и в еврозоната през 2016 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз (ЕС) ще бъде малко по-слаб от предишните прогнози, посочи Европейската комисия и предупреди, че забавянето в Китай и на останалите развиващи се пазари, както и неспособността за намиране на трайно решение на бежанската и мигрантска криза, могат допълнително да навредят на европейската икономика в бъдеще.

В оповестен днес т.нар. "зимен" доклад Европейската комисия вече очаква повишение на БВП на еврозоната с 1,7% през 2016 година - слабо повишение след растеж с 1,6% през миналата година, но под "есенната" прогноза от ноември, когато ЕК очакваше ускоряване на растежа до 1,8% през настоящата година. За следващата година Комисията запази без промяна своята прогноза за растеж на икономиката на еврозоната с 1,9 процентни пункта.

ЕК обяви подобна низходяща ревизия и на своите прогнози за икономическия растеж в целия Европейска съюз, очаквайки повишение на БВП през тази година с 1,9% (спрямо прогноза през ноември за повишение с 2,0%) и растеж от 2% през 2017 година (под предишна прогноза за растеж с 2,1%).

Икономическото възстановяване е бавно както от историческа гледна точка, така и спрямо останалите силно развити икономики. Умереният икономически растеж в Европа е изправен пред засилващи се насрещни ветрове, дължащи се на по-бавния растеж на нововъзникващите пазари и по-специално на Китай, на слабата глобална търговия и на геополитическите кризи в европейските съседи, се отбелязва в новия доклад на Европейската комисия.

Според ЕК ниските петролни цени, евтините кредити и по-слабото евро ще продължават да подкрепят растежа на еврозоната, но тези фактори ще бъдат негативно компенсирани от "сериозното пренастройване" на китайската икономика и от възможността за по-високи лихвени нива в САЩ.

Едни от факторите, които продължават да вредят на икономическото доверие, особено в еврозоната, е упорито ниската инфлация въпреки усилията на ЕЦБ да повиши потребителските цени чрез серия агресивни стимулиращи мерки.

В тази връзка Европейската комисия намали рязко своите прогнози за инфлацията в еврозоната през настоящата година до нейно повишение с едва 0,5% от ноемврийска прогноза за инфлация от 1,0%, като за 2017-а година очаква ускоряване на инфлацията до 1,5%, но под предишни очаквания за повишение на потребителските цени с 1,6%. По този начин инфлацията в региона ще остане под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 процентни пункта.

За целия Европейския съюз ЕК очаква повишение на потребителската инфлация с 1,5% през тази и с 1,6% през следващата година.

Комисията също така отбеляза, че равнището на безработица в еврозоната ще продължи да се понижава, но с по-бавно темпо и няма да успее да се върне под 10% през прогнозирания хоризонт. За 2016-а година ЕК прогнозира понижение на безработицата в региона до 10,5% от 11,0% през миналата година и по-нататъшно понижение до 10,2% през 2017-а година.

В целия Европейския съюз средното равнище на безработицата ще се понижи през настоящата година до 9,0% (от 9,5% през 2015-а) и до 8,7% през 2017-а година.

                                      "Зимни" икономически прогнози на Европейската комисия

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10