Английската централна банка запази рекордно ниските лихви и намали прогнозите за икономическия растеж във Великобритания

На днешното си заседание Английската централна банка (АЦБ) запази без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,5% и понижи своите прогнози за икономическия растеж на Острова през тази и през следващите две години, акцентирайки върху по-мрачните перспективи пред световната икономика.

Решението беше взето изненадващо с 9 на 0 гласа, като дори единственият член на банката - Йън Маккафърти, който гласуваше през предходните пет поредни заседания за повишение на лихвата с 25 базисни пункта до ниво от 0,75%, се отказа от тази своя идея.

В същото време АЦБ запази без промяна и размера на "замразената" програма за покупки на британски облигации в 375 млрд. паунда. За последно банката направи промени в основната лихва на страната, понижавайки я с 50 базисни пункта до рекордно дъно от 0,5% на заседанието на 5-и март 2009 година. АЦБ повиши за последно своята програма за "количествени улеснения" с 50 млрд. паунда на заседанието през юли 2012 година.

Централната банка на Обединеното кралство представи и своя последен "Тримесечен инфлационен доклад", в който тя понижи съществено досегашната прогноза за растежа на британския БВП през 2016-а година до 2,2% спрямо предишна оценка за растеж от 2,5%. АЦБ намали и своята прогноза за икономическия растеж през 2017-а до 2,3% от 2,6% и за 2018-а година до 2,4% от предишна прогноза, направена през ноември, за растеж от 2,5%.

АЦБ посочи, че рязкото понижение на петролните цени и на акциите на фондовите борси, както и съществените рискове, свързани с развиващите се пазари, са оказали негативно влияние върху инфлационните перспективи на Острова, въпреки че издръжливото вътрешно потребление би трябвало да гарантира, че британският икономически растеж ще остане близо до неговото осреднено дългосрочно ниво.

Глобалният растеж продължи да се влошава през последните три месеца, тъй като развиващите се икономики все още се забавят, а икономиката на САЩ нараства с по-бавно от очакваното темпо, отбеляза Английската централна банка.

Тя също така каза, че все още е по-вероятно лихвените нива в страната да бъдат повишени през следващите три години, но не и толкова скоро, както направи Фед на САЩ, който вдигна американските лихвени ставки през декември - точно преди трусовете на глобалните капиталови пазари през първия месец на 2016-а година.

АЦБ коментира и обезценката на британската лира с над 3% през последните три месеца, отдавайки това на опасенията, свързани с глобалния икономически растеж, занижените очаквания за вдигане на британските лихви и вероятно е свързано с несигурността около референдума за бъдещото членство на Великобритания в ЕС, който може би ще се проведе към средата на годината.

В същото време централната банка очаква инфлацията в страната да остане под 1% до края на настоящата година - по-дълго от предишните ѝ прогнози през ноември, след което да нарасне малко над важното целево ниво от 2% в рамките на следващите две години (най-вероятно в началото на 2018-а година). Това сякаш е знак, че АЦБ може да обмисли първо повишение на британските лихви през първата половина на 2017-а година.

Британската лира реагира за кратко негативно на днешния изход от заседание на АЦБ и на понижените прогнози за икономическия растеж, отстъпвайки от 4-седмичния връх около 1,4665 долара обратно към 1,4530 нивото, преди обаче общият натиск върху "зелените пари" да върне паунда обратно над 1,4600 долара.

В същото време еврото поскъпна за кратко до двуседмичен връх от 0,7700 паунда, преди да върне назад около 0,7650 нивото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10