Доларът поскъпна въпреки смесен доклад за състоянието на трудовия пазар в САЩ през януари

След първоначално колебание, инвеститорите на валутните пазари започнаха отново да купуват долари, тъй като смесеният доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през януари сякаш дава надежди, че перспективите пред американската икономика може би не са чак толкова мрачни, каквито бяха опасенията през последните дни на търговия след серия доста по-слаби икономически данни.

От една страна, по-слабият от прогнозите растеж на заетостта през януари (с 151 хиляди при очаквания за разкрити 190 хиляди нови работни места) е сигнал, че американският бизнес е по-предпазлив при наемането на персонал на фона на трусовете на финансовите пазари (спада на фондовите и на петролните борси) и с оглед на икономическата слабост зад граница, включително проблемите в Китай. От друга страна обаче, спадът на нивото на безработица до 8-годишно дъно от 4,9% и по-силно от очакваното повишение на заплащането на труда е позитивен знак за състоянието на трудовия пазар във водещата икономика в света.

Днешният смесен доклад запазва вероятността за по-нататъшно повишение на основните лихви на Фед през настоящата година, след като през декември американските централни банкери се осмелиха да вдигнат лихвените ставки за пръв път от близо 10 години насам. Шансовете това да стане факт още на следващото заседание през март обаче изглеждат минимални, като фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват тази вероятност на едва 10%, спрямо 8% преди данните. Но в същото време вероятността за вдигане на лихвите в САЩ до края на годината (декемврийските фючърси на федералната фондова лихва) се повиши след днешния доклад до 48% от 38% точно преди него.

Това принуди участниците на валутните пазари да ограничат част от доста рязката доларова обезценка, която беше в сила през последните дни на търговия. Еврото поскъпна за кратко до нов 4-месечен връх от 1,1243 долара, преди обаче да върне назад към 1,1114 нивото. Британската лира също отстъпи от вчерашен 4-седмичен връх около 1,4668 долара обратно към двудневно дъно от 1,4452 долара. Щатската валута се понижи първоначално до двуседмично дъно от 116,27 йени, преди обаче да отскочи към 117,00 нивото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25