Иран планира да изнася ежедневно по 300 хиляди барела суров петрол за Европа

Иран планира да започне да продава до 300 000 барела суров петрол на ден за европейските си клиенти след вдигане на западните санкции, обяви през уикенда иранският петролен министър Бижан Занганех пред държавните медии в страната.

Това е първият път, когато високопоставен служител в Иран отбелязва какъв обем от новия петролен износ ще бъде насочен към Европа, която се явяваше основен пазар за Ислямска република преди наложените спрямо Техеран западни санкции през 2012-а година в отговор на ядрената програма на страната. Иран ще се опита да повиши износа си на петрол до 500 000 барела дневно през следващите няколко месеца, като голяма част от останалите около 200 000 барела ще бъдат насочени за износ към Азия.

Новите подробности за плановете на Иран са ясен пример за това, как най-големите световни производителки на ценната суровина - Саудитска Арабия, Русия, самият Иран и САЩ - се мъчат да запазят своя дял на европейския енергиен пазар.

През миналата седмица Саудитска Арабия отново намали цените си за европейските купувачи на петрол, който е подобен на суровината, добивана от Иран. В същото време производителите в САЩ планират първото си транспортиране на втечнен природен газ за Европа, опитвайки се по този начин да подкопаят пазарния дял на Руся, която е основен доставчик за европейския пазар.

Битката за запазване на пазарен дял взима все повече жертви в петролния бизнес. Според консултантската компания Wood Mackenzie, всеки един от седем барела петрол, добиван от британските нефтени платформи в Северно море вече излиза на загуба. Анализаторската компания също така прогнозира, че в рамките на следващите 10 години около 150 от британските нефтени платформи в региона ще се наложи да затворят и ще бъдат бракувани.

Констатации от друго проучване, поръчано от "Файненшъл Таймс" пък показват, че половината от петролните и газови компании, опериращи в Северно море вече са губещи.

Жестоката битка за пазарен дял беше в основата на срива на петролните цени през януари до 12-годишни дъна между 26 и 27 долара за барел, след което последва известна стабилизация на цените на "черното злато".

Днес фючърсите с доставка през април на петрола сорт брент се повишават с 0,94% към 34,38 долара за барел, а мартенските фючърси на американския лек суров петрол нарастват с 0,97% към 31,20 долара за барел. Основна подкрепа за стабилизацията на петролните цени над "кота 30" е слабостта на щатския долар през последните дни на търговия.

Изказването на Бижан Занганех, цитирано от иранската държавна петролна агенция Shana, идва в момент, когато има сигнали, че танкери на европейски петролни компании вече намират начини за доставка на ирански петрол въпреки оставащите в сила американските санкции срещу Иран, свързани с тероризма и нарушаване на човешките права в страната.

Швейцарският минно-добивен и търговски гигант Glencore PLC се превърна в първата западна компания, която от петък вечерта вече зарежда ирански петрол, предаде през уикенда транспортна компания, цитирана от Асошиейтед прес. В петък вечерта танкер, нает от Glencore AG, е натоварил 80 000 метрични тона мазут на иранския петролен терминал Bandar Mahshahr, показват данни на убесайта FleetMon, който следи движението на петролните танкери в световен план. От Glencore обаче отказаха да коментира тази информация.

Бижан Занганех също така посочи, че Total SA, голямата френска петролна компания, ще започне внос на 160 000 барела ирански петрол на ден, считано от 16-и февруари. В тази връзка Total вече е изпратил танкер с вместимост 2 млн. барела, който да бъде зареден с ирански петрол през следващата седмица, отбелязват неназовани корабни служители. Преди време френският гигант посочи, че ще закупува от 150 000 до 200 000 барела на ден, но отказа да коментира информацията за планирано зареждане през следващата седмица.

Трябва да се има предвид, че редица собственици на танкери все още не са склонни да пренасят ирански петрол, тъй като оставащите в сила американски санкции забраняват транзакции в долари на закупувани от ценната иранска суровина. В тази връзка агенция Ройтерс цитира източник от иранската държавна петролна компания National Iranian Oil Co (NIOC) да казва: В нашите разплащателни документи отбелязваме клауза, според която купувачите на наш петрол ще трябва да плащат в евро, визирайки неговия обменен курс спрямо долара по време на съответната доставка.

Междувременно стана ясно, че на проведената през уикенда среща между петролните министри на Саудитска Арабия и на Венецуела не се е стигнало до споразумение за намаляване на производствените квоти. Срещата се проведе в неделя в Риад, но въпреки позитивните коментари след нейния край, стана ясно, че не се планира намаляване на добива на "черното злато". Също така се посочва, че Венецуела не е отправила пoреден призив за свикване на извънредна среща на ОПЕК по този ключов въпрос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15