"Мудис" понижи до "негативна" перспективата пред кредитния рейтинг на Китай

Агенция "Мудис" намали своята перспектива за дългосрочни кредитен рейтинг на Китай до "негативна" от "стабилна", цитирайки несигурността относно капацитета на властите в Пекин да осъществяват необходимите икономически реформи, нарастващият държавен дълг и спадащите валутни резерви поради изтичащите капиталови потоци от страната.

Без надеждни и ефективни реформи, растежът на БВП на Китай ще се забави по-съществено, тъй като голямата дългова тежест забавя бизнес инвестициите, а демографското състояние става все по-неблагоприятно. Държавният дълг ще се увеличи по-рязко, отколкото очакваме понастоящем, отбеляза кредитната агенция.

В същото време "Мудис" потвърди китайския кредитен рейтинг на ниво от "Аа3", отбелязвайки, че значителни валутни резерви предоставят време за осъществяване на реформи и постепенно преодоляване на икономическите дисбаланси. Но тя отбеляза, че занижената перспектива пред дългосрочния рейтинг се дължи на очакванията, че фискалната сила на страната ще продължи да намалява и на факта, че валутните резерви са намалели през последните 18 месеца със 762 млрд. долара.

Интервенциите на капиталовите и на валутни пазари през изминалата година показват, че осигуряването на финансова и икономическа стабилност е обективен процес, но има значителна несигурност относно приоритетите на водената политика, посочи водещата агенция.

"Мудис" предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на Китай, ако види забавяне на реформите, които са необходими за подпомагане на устойчив икономически растеж и за предпазване на правителствения финансов баланс.

Междувременно и агенция "Фич" подчерта в свой анализ за нарастващи рискове пред китайските банки поради ускореният кредитен растеж в страната.

Намаляването на минималните задължителни резерви на китайските банки тази седмица с 50 базисни пункта, заедно с рекордният ръст на кредитите през януари, могат да ни насочат към все по-голяма вероятност, че властите в страната изместват водената от тях политика към кредитно-подхранван икономически, отбеляза кредитната агенция.

Трупането на повече дългове само ще забави и няма да разреши проблема с очакваното нарастване на необслужваните кредити, допълни "Фич".

По-рано тази седмица Централната банка на Китай намали изискванията за минимални задължителни резерви на китайските банки с 50 базисни пункта, освобождавайки по този начин около 100 млрд. долара, които да послужат за свежо кредитиране на икономиката на страната.

Според "Фич" завръщането към устойчив бърз кредитен растеж ще бъде кредитно негативен за китайските банки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10