Ръст на новите работни места в частния сектор на САЩ през февруари с 214 хиляди

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете солидно повишение с 214 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през втория месец на настоящата година при осреднени прогнози за повишение със 190 000. В същото време беше обаче оповестена низходяща ревизия на данните за януари, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити нови 193 000 работни места при предишна оценка на ADP за 205 000.

Днешните данни са по-добри от прогнозите и представляват пореден сигнал за по-нататъшно подобрение на американския пазара на труда в началото и на настоящата година. Докладът на ADP обаче е малко вероятно да доведат до сериозна ревизия на прогнозите на финансовите пазари за предстоящия в петък официален доклад за заетостта през февруари (средна прогноза за разкрити 190 хиляди нови неселскостопански работни места след техен изненадващо "анемичен" растеж с 151 хиляди в началото на годината и стабилизацията на безработицата в многогодишното януарско дъно от 4,9%).

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през миналия месец 76 000 работни места, средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели допълнително 62 000 трудещи се, докато големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили цели 76 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през втория месец на настоящата година 208 000 работни места, докато в промишлеността бяха съкратени 9 000 трудещи се, а в строителството бяха разкрити 27 нови работни места, показва последното проучване на ADP.

Големи предприятия показаха изненадващо силен ръст на заетостта през февруари въпреки продължаването на негативните икономическите тенденции, които оказват отрицателно въздействие в едрия бизнес като сътресенията на международен финансови пазари и засилването на долара, посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. Растежът на работните места беше движен основно от сектора на услугите, допълни той.

Мак Занди - главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP от своя страна посочи: Въпреки сътресенията на световните финансови пазари, американската машина за заетост остава да работи на висока предавка. Енергийният сектор и промишлеността отново хвърлят петно върху пазара на труда, но другите сектори продължават да разкриват много работни места, водейки до наближаване на  т.нар. "пълна заетост".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10