Фед остави лихвите непроменени и вече залага на едва две повишения на лихвените ставки до края на годината

Рязко понижение на долара след изненадващо предпазливия тон на американските централни банкери

Федералният резерв остави основните си лихви без промяна, но в същото време намали своите прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в САЩ с оглед на рискове, идващи от по-слабия глобален растеж и от волатилността на финансовите пазари. Това даде основание на американските централни банкери да прогнозират едва двукратно вдигане на лихвените ставки до края на годината, вместо предходните очаквания за четириразово повишение на федералната фондова лихва.

В сряда вечерта Фед обяви, че запазва основната лихва в диапазона между 0,25% и 0,50%, след като през декември Централната банка на САЩ вдигна федералната фондова лихва с 0,25% (от диапазона 0,00% - 0,25%) за пръв път от близо десет години насам.

Федералният резерв отбеляза, че умереният икономически растеж и солидното подобрение на пазара на труда ще позволят ново затягане на лихвените ставки до края на годината, но в същото време подчерта, че развитията на глобалната икономика и на финансовите пазари продължават да представляват рискове и вероятно ще доведат до запазване на  американската инфлация в ниски нива през 2016-а година.

Това даде основание на централните банкери да намалят техните прогнози за растежа на американската икономика и на инфлацията през настоящата година и те вече очакват едва двуразово повишение на лихвените ставки през оставащите месеци до края на 2016-а година вместо предишните им прогнози за четирикратно вдигане на федералната фондова лихва.

Според новите прогнози на Фед, БВП на САЩ ще нарасне през тази година с 2,2% спрямо декемврийски очаквания за растеж с 2,4%, докато инфлацията ще се повиши с едва 1,2% (спрямо предишна прогноза от 1,6%), а нивото на безработица ще се понижи до 4,7% (без промяна спрямо предишната прогноза).

В същото време американските централни банкери намалиха своите очаквания за темпото на повишение на лихвите и вече залагат на повишение на федералната фондова лихва до 0,875% към края на годината при декемврийска прогноза за лихва от 1,375%, което подсказва, че те вече залагат на едва две, а не на четири повишения на лихвените ставки с по 0,25%. Според тях основната лихва ще се повиши до края на 2017-а година към 1,875% и до 3% в края на 2018-а година при предишни прогнози за лихви на нива съответно от 2,375% и от 3,25%. Членовете на Фед също така понижиха и очакваното от тях дългосрочно ниво на федералната фондова лихва до 3,25% от предишна прогноза за лихва на ниво от 3,5%.

                                                                                Мартенски и декемврийски икономически и лихвени прогнози на Фед

Снимка

На последвалата след края на заседанието пресконференция шефът на Фед Джанет Йелън подчерта, че прогнозите представляват най-добрите оценки на отделни политици от Фед и не са предварително зададен план, ангажимент, или обещание. Бъдещият път на паричната ни политика е несигурен, посочи тя и добави, че Централната банка "жонглира" със смесени икономически сигнали - засилващ се трудов пазар, но при изненадващо слаб растеж на заплащането на труда, както и относително издръжлив икономически растеж в САЩ на фона на глобалната икономическа слабост.

Въпреки това Фед все още очаква икономиката да расте достатъчно бързо, за да предизвика по-нататъшно понижение на безработицата и нарастване на инфлацията с течение на времето към целевото ниво на централната банка от 2 процентни пункта, отбеляза Джанет Йелън.

Ако нещата се развият според нашите прогнози, ние най-вероятно ще продължим да  повишаваме постепенно лихвените проценти, посочи шефът на Фед.

Участниците на финансовите пазари, както и водещите анализатори и икономисти бяха изненадани от значително по-предпазливия от очакваното тон на Фед. След края на заседанието фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на едва 42% вероятността за само едно повишение на основната лихва до края на годината и на едва 22% вероятност за две повишения на лихвените ставки.

Това доведе до рязко понижение на "зелените пари" на валутния пазар, като еврото поскъпна с близо два цента и в началото на днешната европейска търговия се търгува около нов 4-седмичен връх от 1,1257 долара, докато британската валута отскочи от вчерашно 1-дневно дъно около 1,4053 долара и вече се търгува малко под 1,4300 нивото.

В същото време "зелените пари" се понижиха до триседмично дъно от 111,84 японски йени и към петседмично дъно от 0,9749 швейцарски франка.

Сигналите на Фед за доста по-скромно от очакваното по-нататъшно повишение на американските лихви до края на годината доведоха до риск-апетит и до скок на глобалните пазари на акции, от което се възползваха и пазарите на суровини. Цените на американския лек суров петрол нарастват с 2,11% към 39,27 долара за барел, а тези на петрола сорт брент се повишават с 1,29% към 40,85 долара за барел, докато фючърсите на медта нарастват с 1,77%.

От провокирания от Фед инвеститорски риск-апетит се възползват и т.нар. "стоково-зависими" валути, като австралийският долар поскъпва към 8-месечен връх от 0,7642 щатски долара, докато новозеландската валута нараства обратно към нейния 8-седмичен връх от 0,6818 щатски долара, достигнат на 4-ти март. В същото време "зелените пари" се понижават към 5-месечно дъно от 1,3033 канадски долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10