Изненадващо влошаване на бизнес активността в Германия през април до 9-месечно дъно

Експанзията на общата бизнес активност в Германия се забави изненадващо през април до 9-месечно дъно, тъй като добрият растеж в промишления сектора не успява да компенсира забавянето на експанзията в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор на Германия, нарасна през април доста рязко до тримесечен връх от 51,9 пункта спрямо 50,7 пункта през март и при прогноза за по-слабо подобрение до 51,0 пункта.

Експанзията в сектора на услугите обаче отчете влошаване до 6-месечно дъно, като индексът PMI, измерващ активността в тази сфера, се понижи до 54,6 пункта при очаквания за стабилизация в мартенското ниво от 55,1 пункта.

Солидното подобрение на промишлената активност обаче не успява да компенсира изненадващото влошаване на активността в сферата на услугите и това доведе до спад на общия PMI индекс, оценяващ цялостната бизнес активност в страната, до 9-месечно дъно от 53,8 пункта спрямо 54,0 пункта през март и прогноза за повишение до 54,2 пункта.

Германският частен икономически сектор продължава своята незабележителна експанзивна траектория в началото на второто тримесечие. Въпреки че растежът остава невдъхновяващ и общият PMI бизнес показател се понижи до 9-месечно дъно, индексът през април отбелязва само несъществено понижение спрямо неговото ниво през март и все още е индикатор за наличието на умерен икономически растеж. В същото време сякаш има сигнали, че дефлационният натиск започва да се измъква от дъното, като цените на входа на предприятията се понижават само незначително, докато цените на изхода нарастват. Това развитие трябва да доведе до известно одобрение от страна на европейските политици след официалните данни за инфлацията в еврозоната, които показаха, че индексът CPI остана през март на нивото от предходния месец, отбеляза Оливър Колодсейке – икономист от агенция Markit.

Отскокът при производството на стоки е подкрепен от по-силно търсене -  особено от външните пазари и от подновен растеж на трудовата заетост в промишлената сфера, допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10