Слабо повишение на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през март

Доларът задълбочи своето низходящо движение след слабите данни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ отбелязаха по-слабо от очакваното повишение през март благодарение най-вече на ръст на поръчките за отбраната (скок с цели 48,4% на месечна база), но днешните данни са пореден сигнал, че слабият глобален икономически растеж, ниските петролни цени, силният долар и волатилността на финансовите пазари продължават да вредят на промишлената индустрия и по-специално на инвестиционните планове на американските компании.

Новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се повишиха през март с 0,8% спрямо февруари, когато те се понижиха с цели 3,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 3,0%) и при прогноза за по-силен отскок с 1,8%, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Поръчките за дълготрайни промишлени стоки, без тези за транспортно оборудване, се понижиха с 0,2% (при очаквания за повишение с 0,5%) след техен спад с 1,3% през февруари, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се свиха с 1,0% след понижение с 2,3% през предходния месец (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,1%).

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, останаха на февруарските им нива (при прогноза за повишение с 0,6%), когато те се понижиха с цели 2,7% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,5%). Именно тези данни се следят като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Тяхната стагнация през март след силното им понижение през февруари е сигнал, че американските промишлени компании все още страдат от предизвикателствата пред тях, идващи от силния долар, спада на петролните цени и слабото икономическо представяне зад граница.

Щатският долар задълбочи днешното си понижение спрямо останалите основни валути след по-слабия от очакваното доклад на Търговския департамент. Еврото поскъпна обратно над 1,1300 долара, докато британската лира задълбочи своето възходящо рали от последните няколко дни на търговия към нов двумесечен връх от 1,4619 долара с поглед към неговия важен бивш връх от 4-ти февруари около 1,4667 нивото.

Основната подкрепа за лирата-стерлинг идва от рязко намалелите опасения, че на важния референдум на 23-ти юни британците ще гласуват за излизането от Европейския съюз.

В същото време доларът стабилизира около 111,00 йени, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на тазседмичните заседания на Фед (на 26-и и 27-и април) и на Японската централна банка (на 27-и и 28-и април).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25