Ръст на петролните цени до нови върхове за настоящата година

През днешната търговия петролните цени достигнаха нови върхове за настоящата година, като американският лек суров петрол успя да поскъпне над психологическото ниво от 45 долара за барел за пръв път от ноември 2015-а, следвайки общата слабост на щатския долар преди края на двудневното заседание на Фед и след данни на Американския петролен институт (API), показващи изненадващо намаляване на седмичните петролни запаси в САЩ.

Снощи API отчете понижение на американските запаси на ценната суровина с 1,1 млн. барела през седмицата до 22-ри април при прогнози за поредно повишение на запасите с около 2,4 млн. барела.

В същото време "зелените пари" продължават да губят позиции спрямо останалите основни валути преди края на двудневното заседание на Федералния резерв тази вечер от 21:00ч. на фона на очакванията, че американските централни банкери няма да повишат основните лихвени ставки в страната.

Повишените прогнози на Световната банка и на американската банка JP Mogran Chase за цените на "черното злато" през настоящата година също допринасят за солидното поскъпване на петролните цени.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни поскъпнаха с над 2%, пробивайки за кратко над важната бариера от 45 долара за барел за пръв път от миналия ноември. За сега лекият суров петрол удари връх от 45,13 долара за барел - негово най-високо ниво от първата седмица на ноември 2015-а година, преди да стабилизира малко под нивото от 45 долара.

Аналогичните фючърси на петрола сорт брент също нарастват с над 2% до нов тазгодишен връх от 47,05 долара за барел - също най-високо ниво от миналия ноември.

Вниманието на инвеститорите на пазарите на ценната суровина се насочват към официалните данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за петролните запаси в САЩ през последната седмица (от 17:30 ч.) и дали те ще потвърдят изненадващото понижение на запасите, отчетно късно снощи от API. Преди важния доклад на EIA, средните прогнози на анализаторите са за нарастване на американските петролни запаси с 1,415 млн. барела за седмицата до 22-ри април. С интерес ще се следи и доларовата реакция след края на двудневното заседание на Федералния резерв от 21:00 ч., тъй като слабостта на американската валута в последно време е един от аргументите за поскъпването на петрола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15