Фед няма да прибързва с вдигане на лихвите заради сигналите за забавяне на американската икономика

Федералният резерв на САЩ остави непроменени основните си лихвени проценти и остави под въпрос вероятността за повишение на лихвените ставки на следващото заседание през юни на фона на видимото забавяне на американската икономика.

В свое изявление след края на двудневното заседание в сряда вечерта, което беше без съществена промяна спрямо това след заседанието през март, Фед отбеляза, че има подобрение на трудовия пазар, но в същото време призна, че икономическият растеж в САЩ се е забавил в началото на годината.

Американските централни банкери посочиха, че продължават да следят отблизо инфлационните процеси и отбелязаха, че насрещните ветрове, идващи от световното икономическо развитие, остават на тяхното внимание, въпреки че те не отбелязаха за наличието на рискове, идващи от вън, както беше след предходното заседание през март.

Фед продължава да следи внимателно инфлационните индикатори, глобалната икономика и финансовите развития, се посочва в изявлението след края на двудневното заседание.

В същото време Федералният резерв потвърди, че продължава да се придържа към дългосрочния си план за по-внимателно и предпазливо повишение на федералната фондова лихва, която остава в диапазона между 0,25% и 0,50% от декември 2015-а година насам, когато беше повишена с четвърт процент (от диапазона 0,00%-0,25%) за пръв път от близо едно десетилетие.

Снощното решение за запазване на основната лихва непроменена беше взето с 9 срещу 1 гласа, като единствено президентът на Фед на Канзас Сити - Естер Джордж на второ поредно заседание настоя за незабавно ново повишение на лихвените ставки. Тя продължава да счита, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да абсорбира ново повишение на основната лихва с четвърт процентен пункт, се посочва в изявлението след края на двудневното заседание. 

Щатската валута почти не реагира на очакваното решение на Фед за запазване на лихвените ставки без промяна и на оставащата в сила неясна изчаквателна позиция относно бъдещото повишение на лихвите до края на годината.

Пазарите на акции на Уолстрийт обаче реагираха предпазливо позитивно на липсата на ясни сигнали за предстоящо вдигане на лихвите ставки на следващото заседание през юни, като основните фондови индекси излязоха на позитивна територия, парирайки първоначалното си понижение. Индексът на сините чипове DJIA затвори търговията в сряда с повишение от 0,28% в 18041,55 пункта, а широкият индекс S&P500 нарасна с 0,16% до 2095,15 пункта, като и двата индекса са съответно с 1,5% и 1,7% под техните исторически върхове, достигнати през миналата пролет. Само технологичният индекс Nasdaq приключи със загуба от 0,51% до 4853,14 пункта, но след негов спад в началото на търговията с над 1,5%, повлиян негативно от рязкото понижение с 6,26% на акциите на технологичния гигант Apple Inc. като реакция на оповестените от компанията по-слаби от очакваното финансови резултати за първото тримесечие на годината.

Фючърсите на федералната фонова лихва, които се използват от инвеститори и търговци като индикатор за очакваната от тях краткосрочна лихвена политика на Фед, показват след края на заседанието вероятност от едва 19% за вдигане на основните лихви на следващото заседание през юни спрямо вероятност от 21% преди снощното изявление на централната банка. Според тях вероятността за повишение на федералната фондова лихва на последното за годината заседание през декември се повиши леко до 70% от 68% преди края на вчерашната среща на централните банкери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10