Безработицата в Германия остава през април в 25-годишно дъно, въпреки силната бежанска вълна, заляла страната

През април нивото на безработица в Германия остава за четвърти пореден месец в 25-годишно дъно, което бетонира немската позиция на най-силен трудов пазар в еврозоната, като в същото време молбите за помощи при безработица отбелязаха спад за седми пореден месец.

Безработицата в Германия на сезонно коригирана база стабилизира през април в 25-годишно дъно от 6,2%, регистрирано през предходните три месеца (най-ниско ниво след Обединението на Германия през 1990-а година), съвпадайки с очакванията на финансовите пазари, показва доклад на немската Федерална агенция по заетостта (BA). Броят на германците без работа се понижи през април до 2,706 милиона от 2,728 милиона през март, достигайки най-ниско ниво от четвърт век насам.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се понижи сys 102 000 до 2,743 милиона от 2,845 милиона през март и това доведе до понижение на нивото на безработица (на сезонно некоригирана база) до 6,3% от 6,5% през предходния месец.

В същото време молбите за помощи при безработица се понижиха изненадващо през април с 16 000 при очаквания за непромяна спрямо март, когато те се понижиха с 2 000. По този начин молбите за помощи при безработицата бележат непрекъснато понижение от септември 2015-а година насам.

"Пролетното съживяване" подсилва трудовия пазар, отбеляза шефът на Федерална агенция по заетостта Франк-Юрген Вайс.

Днешните данни потвърждават, че трудовият пазар в Германия е най-силният в цялата еврозона и би трябвало да продължава да подкрепя вътрешното потребление, което е основен двигател за немския икономически растеж.

Германската агенция по заетостта обаче оповести и данни, които показват, че единствената демографска група в страната, която е отчела нарастване на безработицата през март е била групата на неевропейците, търсещи убежище в Германия, като техният брой е нараснал с 11,3% спрямо предходния месец и с цели 79% на годишна база.

Това сякаш потвърждава мненията на повечето експерти на трудовия пазар, които очакват в скоро време да започне повишение на немската безработица поради големия приток на бежанци, тъй като смятат, че само малък процент от тях ще успеят бързо да си намерят работа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10