Повишение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 257 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но остава недалеч от 43-годишно дъно, достигнато седмица по-рано, което е пореден сигнал за по-нататъшно подобрение на трудовия пазар в САЩ.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 23-ти април се повишиха с 9000 до 257 000, показват данни на Департамента по труда, като средните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно повишение до ниво от 263 000. Въпреки това повишение, молбите за помощи при безработица остават близо до 43-годишното дъно от предходната седмица до 16-и април от 248 000 (най-ниското ниво на молбите за помощи при безработица от седмицата до 24-и ноември 1973-а година).

По този начин молбите за помощи остават под важното ниво от 300 000 за 60-а поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1973 година насам.

На четириседмична осреднена база молбите за социални помощи за седмицата до 23-ти април се понижиха с 4750 до 256 000, като и осреднените данни остават под важното ниво от 300 000 за 58-а поредна седмица и бележат най-ниско ниво от седмицата до 8-и декември 1973-а година. Това е ясен знак за оставащото в сила подобрение на американския пазар на труда.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 16-и април се свиха с 5000 до 2,130 милиона, достигайки най-ниско ниво от седмицата до 4-ти ноември 2000 година.

Ниското ниво на молбите за помощи при безработица продължава да отразява подема при разкриването на нови работни места, който е в сила през последните няколко години. От доста време насам в САЩ биват разкривани средномесечно над 200 000 работни места на месец, като официалните данни за март потвърдиха тази позитивна тенденция. Според данните на Министерството на труда, оповестени в началото на април, икономиката на САЩ добави през март 215 хиляди нови работни места, като на осреднена база от началото на годината бяха разкривани ежемесечно 209 000 работни места.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10