Икономиката на САЩ нарасна през първото тримесечие с най-слабо темпо от две години насам

Икономиката на САЩ се спъна на прага на настоящата година, отбелязвайки най-слаб растеж от две години насам, тъй като американските бизнес инвестиции се свиха с най-здраво темпо от края на последната Голяма рецесия, а потребителските разходи запазиха тенденцията на все по-бавен растеж, която е в сила през последните няколко тримесечия.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през първото три месеца на настоящата година с едва 0,5% след растеж с 1,4% в края на 2015-а година и при очаквания за малко по-сдържано забавяне на икономическа експанзия до 0,7 на сто, показва първоначална оценка на Търговския департамент. Това е най-слабото представяне на американската икономика от две години насам (от първото тримесечие на 2014-а година, когато БВП се сви с 0,9%), показват статистическите данни.

Потребителските разходи през първото тримесечие се повишават с 1,9% след техен растеж с 2,4% в края на миналата година и въпреки че средните прогнози бяха за нарастване с 1,7%, това представлява най-слабото подобрение на потреблението в САЩ от последните четири тримесечия.

Трябва да се има предвид, че вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика. Трусовете на финансовите пазари в началото на годината, довели до резки разпродажби на пазарите на акции, вероятно обезкуражиха американците да харчат повече от най-необходимия минимум въпреки относително ниските цени на бензина и стабилното подобрение на трудовия пазар. Така например, покупките на автомобили, които през миналата година достигнаха рекордни висини, отбелязаха през първото тримесечие най-солидно понижение от близо пет години насам.

                                                                                                      Графика на БВП на САЩ на тримесечна база

Снимка

Основно негативно влияние върху доста слабия растеж на икономиката на САЩ през първото тримесечие обаче оказва рязкото понижение на бизнес инвестициите на фона на силния долар, много ниските петролни цени и слабото икономическо развитие зад граница. Дълготрайните нежилищни бизнес инвестициите се понижиха в началото на годината с цели 5,9% след тяхно понижение с 2,1% през последното тримесечие на 2015-а година, като това е тяхното най-слабо представяне от края на последната Голяма рецесия в страната (от второто тримесечие на 2009-а година), отнемайки 0,76% от растежа на БВП. Бизнес разходите за оборудване се свиха с 8,6% (най-солиден спад от седем години насам), докато нежилищните строителни разходи се понижиха с цели 10,7 на сто. В същото време обаче, бизнес разходите за жилищно строителство, скочиха през първото тримесечие с 14,8%, отчитайки най-солидно темпо на растеж от края на 2012-а година.

Негативен фактор за икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие оказва и понижението на американския износ с 2,6% след негов спад с 2,0% през предходното тримесечие, докато вносът се повиши с 0,2% след понижение с 0,7% в края на миналата година.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се повиши през първото тримесечие с 0,3% след аналогичен слаб растеж в края на 2015-а година, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) нарасна с 2,1% през трите месеца до края на март след повишение с едва 1,3% през четвъртото тримесечие на миналата година, което може да се изтълкува като знак, че в крайна сметка Федералният резерв е по-близо до следващо повишение на основните си лихвени ставки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10