Японската икономика избегна рецесията през първото тримесечие, нараствайки изненадващо с 1,7%

Икономиката на Япония се разшири през първото тримесечие с доста по-силно от очакваното темпо благодарение отчасти на тласък в потреблението, но анализатори и икономисти отбелязват, че икономическото възстановяване не е достатъчно силно, за да разсее опасенията са евентуалното ѝ свиване през настоящото тримесечие.

Третата най-голяма икономика в света нарасна през първото тримесечие с 0,4% спрямо последните три месеца на 2015 година, когато БВП се понижи с 0,3% (слаба възходяща ревизия от спад с 0,4%) при прогноза за доста по-анемичен растеж с 0,1 на сто.

На годишна база БВП на Япония се увеличи с цели 1,7% (спрямо първото тримесечие на 2015-а) след понижение с 1,7% в края на миналата година и очаквания за слаб растеж с 0,3 на сто, показват официални правителствени данни.

Анализаторите обаче се притесняват, че по-солидният от очакваното растеж през периода януари – март няма да бъде достатъчен, за да парира опасността от ново навлизане в "техническа рецесия" (две поредни тримесечия на свиване на БВП). Поради това те предполагат, че въпреки днешните данни премиерът Шинзо Абе ще остане под натиск да отложи планираното за следващата година повишение на данъка върху продажбите и ще трябва да предостави допълнителни фискални стимули на стойност най-малко от 5 трилиона йени (около 46 млрд. долара). Шинзо Абе повиши данък продажба до 8% от 5% през 2014 година, което спомогна за навлизане на японската икономика в рецесия и това принуди японският премиер да отложи с 18 месеца планираното следващо вдигане на данъка до 10%. Анализаторите също така очакват Централната банка на Япония да предприеме допълнителни стимулиращи мерки на заседанието през юли с оглед на все още слабия икономически растеж и сдържана инфлация.

Днешните данни показват, че частното потребление, което формира до 60% от БВП на страната, се е повишило през първото тримесечие с 0,5% спрямо последните три месеца на миналата година, надвишавайки съществено прогнозите за повишение с 0,2% и след спад с 0,9% през четвъртото тримесечие на 2015-а.

В същото време обаче бизнес разходите (инвестициите) се свиха през първото тримесечие с цели 1,4% спрямо края на 2015 година, когато те нараснаха с 1,5%, като средните прогнози бяха за по-скромно тяхно понижение с 0,8 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10