Уилямс и Локхарт от Фед все още не изключват възможността за повишение на лихвите през юни

Централната банка на САЩ може да вдигне лихвените ставки още на следващото заседание през юни, предполагат двама от членовете на Федералния резерв.

Във вторник президентите на Фед на Атланата Денис Локхарт и на Сан Франциско Джон Уилямс заявиха на събитие, организирано от новинарския сайт Politico, че решението, дали ще има повишение на американските лихви на следващото заседание на 14-и и 15-и юни, ще зависи до голяма степен от постъпващите икономически данни.

Със сигурност юни може да се окаже срещата, на която Федералният резерв би могъл да предприеме действие. Мисля, че е малко рано да се правят заключения от данните за второто тримесечие, така че на този етап не съм убеден какво точно мисля, отивайки на заседанието през юни, но не смятам, че може да се изключи възможността за взимането на решение за повишение на лихвите, посочи Локхарт.

Според него ще има две до три повишения на лихвените ставки през настоящата година. Президентът на Фед на Атланта добави, че по този въпрос финансовите пазари са може би по-песимистични, отколкото съм аз на този етап.

Джон Уилямс посочи, че е съгласен с Локхарт, като самия той смята, че икономиката на САЩ се "справя чудесно". Мисля, че постъпващите данни в действителност са доста добри и успокоителни от гледна точка на политическите решения, така че, по мое мнение, заседанието през юни ще бъде оживено. И той допълни, че преди следващата среща ще бъдат докладвани повече икономически данни, които да бъдат взети предвид.

В интервю за "Уолстрийт Джърнъл" Джон Уилямс заяви, че вижда смисъл в повишаване на лихвените нива на два или на три пъти до края на годината. Той също така отбеляза, че Федералният резерв ще има още едно заседание шест седмици след срещата през юни, когато централните банкери могат да ревизират своето решение.

Трябва да се има предвид, че през настоящата година и двамата централни банкери са без право на глас на заседанията на Фед за определяне на паричната и лихвена политика.

Въпреки техните коментари и серията по-силни икономически данни от САЩ в последно време, участниците на финансовите пазари продължават да оценяват много малка вероятност (около едва 15%) за вдигане на федералната фондова лихва през юни. Но вероятността за подобно решение на Фед през септември се оценява на около 50 на сто и на цели 70% на последното за годината заседание през декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10