Фед сигнализира, че въпросът за повишение на лихвите през юни остава напълно актуален

Мнозинството членове на Федералния резерв са готови да повишат лихвените ставки през юни, ако постъпващите показатели при наличие на по-солидна инфлация и трудова заетост сигнализират за по-силен растеж на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината, показва оповестената снощни стенограма от заседание на Фед, проведено на 26-и и 27-и април.

Американските централни банкери посочват, че последните данни ги правят по-уверени, че инфлацията се повишава към целевото ниво на Фед от 2% и че те са по-малко загрижени относно забавянето на икономическия растеж в световен мащаб, според протокола от последното заседание, оповестен в сряда вечерта.

В стенограмата се отбелязва, че повечето участниците на заседанието преценяват, че ако постъпващите данни са в съответствие с ускоряване на икономическия растеж през второто тримесечие, трудовият пазар продължава да се засилва, а инфлацията постига напредък към целевото ниво от 2 на сто, в този случай вероятно би било подходящо да се повиши диапазонът на федералната фондова лихва още на следващото заседание през юни.

Някои от членовете на Фед обаче са изразили известно опасение относно забавянето на икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие, когато БВП на страната нарасна с едва 0,5% на годишна база (най-слаб растеж от две години насам). Но останалите са подчертали, че продължаващият здрав ръст на заетостта (разкриването на нови работни места) предполага, че икономиката не се е отклонила от пътя на растеж и че слабите данни за първото тримесечие са подвеждащи.

Най-съществен факт е стабилното подобрение на трудовия пазар като индикатор, че основното темпо на икономическата активност вероятно не се е влошило, се посочва в протоколите от априлското заседание на Фед.

В същото време някои от централните банкери са отбелязали, че те са притеснени, че финансовите пазари могат да бъдат разтърсени от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз след предстоящия на 23-ти юни ключов референдум в страната, или от провежданата от китайските власти валутна политика. С оглед на това те не изглеждат толкова убедени, както останалите им колеги и предполагат, че условията за повишение на лихвените ставки няма да бъдат подходящи за следващото заседание на 14-ти и 15-и юни, а по-вероятно на заседанията през юли или септември.

Стенограмата от априлското заседание също така показва, че някои от централните банкери са изразили опасение, че участниците на финансовите пазари може би не са направили правилна преценка относно шансовете за повишение на лихвените ставки още на следващото заседание през юни.

Сигналите от страна на Фед за възможно повишение на американската основна краткосрочна лихва на заседанието през следващия месец изненадаха инвеститорите на капиталовите пазари и провокираха рязко поскъпване на щатския долар, нарастване на доходността на американските облигации, както и париране на първоначалните добри печалби на фондовия пазар на "Уолстрийт".

След оповестяването на протоколите от последното заседание фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на 34% вероятността за повишение на американските лихви през юни спрямо 19%-тна вероятност малко преди това, докато възможността за вдигане на лихвите през септември нарасна до 68% от 57%, а за декември - до 80% от 74%.

Индексът на долара на тегловна база спрямо останалите шест основни валути поскъпна към 7-седмичен връх от 95,27 пункта, като от началото на месец май вече нараства с около 2,3 на сто на фона на серия по-добри икономически данни от САЩ.

В началото на днешната търговия "зелените пари" удариха триседмичен връх от 110,28 йени, като в същото време еврото се понижи към 7-седмично дъно от 1,1206 долара (най-ниско ниво от 29-и март). Щатската валута поскъпна и към 6-седмичен връх от 1,3009 канадски долара, докато австралийският долар се понижи до двумесечно дъно от 0,7192 щатски долара.

Пазарите на акции на "Уолстрийт" парираха първоначалното възходящо движение, като основните фондови индекси приключиха вчерашната търговия без съществена промяна спрямо нивата от вторник. Индексът DJIA затвори с понижение с 3,36 пункта, или от 0,1%, след като по-рано през деня нарасна с над 100 пункта, докато S&P 500 се повиши с едва 0,02%, а технологичният индекс Nasdaq нарасна с 0,5%.

Акциите на финансовите компании обаче реагираха позитивно на подновените очаквания за възможно повишение на лихвите през юни, поскъпвайки с 1,9% в рамките на вчерашната търговия - най-солиден растеж от 13-и април насам. По-високите лихвени ставки в САЩ предполагат за възможно разширяване на лихвения спред между банковите кредити и депозити, което на теория би трябвало да повиши техните печалби.

В същото време доходността на 2-годишните американски дългови книжа нарасна до 0,912% - най-високо ниво от 16-и март, докато доходността на 10-годишните облигации се повиши от 1,759% до 1,882% - най-високо ниво от 27-и април, отбелязвайки най-солиден дневен ръст от декември 2015-а година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10