Лидерите на Г-7 предупредиха за нарастващи рискове пред световната икономика

Групата на седемте индустриално развити държави предупреди в петък за риск от влошаване на световната икономика и призова за политически отговори, които да бъдат направени посредством координирани мерки.

От последната ни среща насам се забелязва увеличаване на рисковете за влошаване на глобалните перспективи. Глобалният икономически растеж остава сдържан и под своя потенциал, като в същото време остават в сила рисковете за по-слаб растеж. Икономическият растеж в световен план остава наш спешен приоритет. Ангажираме се да засилим нашия отговор посредством икономически политики, които да бъдат провеждани в дух на сътрудничество и да се ангажираме с по-енергичен и балансиран микс от политики, за да постигнем силен, устойчив и балансиран модел на растеж, посочиха лидерите на Г-7 в съвместна декларация от 32 страници след приключилата двудневна среща на върха в Япония.

Ние засилихме устойчивостта на нашите икономики, за да се избегне опасността от изпадане в нова криза и, за тази цел, се ангажираме да увеличим усилията си за справяне с настоящата икономическа ситуация, като се вземат своевременно всички подходящи политически отговори, отбелязват лидерите на САЩ, Германия, Италия, Япония, Великобритания, Франция и Канада.

Голяма част от страните-членки на Г-7 продължават да използват безпрецедентно смекчаване на паричните си политики, за да стимулират икономическия растеж, но в комюникето след срещата лидерите отбелязаха, че паричната политика сама по себе си не може да доведе до силен, устойчив и балансиран растеж.

Те също така потвърдиха, че стимулиращата парична политика не трябва да се използва за конкурентна девалвация на техните валути. Ние потвърждаваме, че фискалните и паричните ни политики са били и ще останат ориентирани към постигане на нашите съответни вътрешни цели, използвайки наличните вътрешни финансови инструменти, които няма да бъдат ориентирани към валутните курсове, се посочва в съвместното им комюнике.

Лидерите на Г-7 потвърдиха ангажимента си към пазарно определяне на валутните курсове, подчертавайки важността за всички страни да се въздържат от конкурентна девалвация на техните валути.

Това представлява известен компромис между Япония, която в последно време заплаши, че може да интервенира на валутния пазар, за да ограничи поскъпването на йената, и САЩ, които са твърдо против подобни пазарни намеси.

В комюникето след края на двудневната среща също така се посочва, че излизане на Великобритания от Европейския съюз ще обърне тенденцията за все по-голяма глобална търговия, инвестиции и разкриване на нови работни места, като това ще представлява още един сериозен риск за икономическия растеж в световен план.

По отношение на външната политика, съвместното комюнике след срещата разкри опасенията на лидерите на Г-7 относно масовата миграция в световен план. Според тях политическите кризи и произтичащите от тях последици, свързани с масовото движение на мигранти, е необходимо да бъдат решени чрез адресиране на корените на този проблем в съответните страни, като в тази връзка те обещаха подкрепа за справяне със ситуацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10