Standard Life Investments прекрати търговията на нейния фонд, инвестиращ в британски недвижими имоти

Инвестиционната компания Standard Life Investments, който е част от застрахователната фирма Standard Life обяви, че прекратява всички търговски операции на нейния фонд, инвестиращ в британския сектор на недвижими имоти. Решението е било взето с оглед на рязкото повишение на броя инвеститори, поискали да изтеглят своите средства от фонда след референдума, на който британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.

Позовавайки се на "изключителни пазарни обстоятелства", компанията-майка Standard Life заяви, че спирането на търговията на нейния фонд за 3,9 млрд. долара, който инвестира в недвижими имоти с търговска цел във Великобритания, е влязло в сила от 15:00 ч. на 4-ти юли.

Спирането беше поискано, за да се защитят интересите на всички инвеститори във фонда, обяви компанията в съобщението за пресата и допълни, че забраната на търговските операции ще приключи възможно най-скоро, като решението за това ще бъде преразглеждано най-малко на всеки 28 дни.

През миналата седмица Standard Life Investments заяви, че е намалила с 5 на сто стойността на своя фонд, който инвестира в активи от британския сектор на недвижими имоти с търговска цел и подчерта, че гласуването за Brexit е навредило на оценките за бизнес имотите в страната.

По този начин Standard Life се явява първата по-голяма британска компания, която вече е директно засегната от изненадващото решение на британците на 23-ти юни да гласуват за напускане на Европейския съюз.

Акциите на компанията бележат спад с 3,21% след старта на търговията в Лондон, като в същото време британската лира се оказва под нов натиск от продажби на валутния пазар.

Паундът се понижава с 0,8% към 1,3163 долара, отправяйки нов поглед към 31-годишното негово дъно около 1,3122 нивото, ударено на 27-и юни като първа реакция на новината за Brexit. В същото време еврото поскъпва с 1,04% към нов две и половина годишен връх от 0,8478 британски лири – най-високо ниво за единната валута от октомври 2013 година.

Вторичните трусове от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз засегнаха доста сериозно през миналата седмица британския сектор на недвижимите имоти, като една чуждестранна банка замрази кредитирането на купувачи на имоти, а някои инвеститори се изтеглиха от осъществяването на търговски сделки.

Други чужди инвеститори обаче се възползват от много силната обезценка на британската лира след Brexit, гледайки на инвестирането в жилищния сектор като на изгодна сделка.

Пазарът на имоти в Лондон е отдавна магнит за чуждестранните инвеститори, било то за покупка на прекомерно скъпи домове или на шикозни търговски обекти, като това доведе до драматично повишение на цените в британската столица към рекордни висоти.

Ключът за чуждестранни инвеститори ще бъде това, дали спадът в стойността на британската лира ще е достатъчно атрактивен, за да компенсира политическия вакуум, очакваното забавяне на икономическия растеж и въпросите, свързани с бъдещия достъп до единния пазар, които са все резултат от гласуването на Великобритания за напускане на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27