Забавяне на бизнес активността в еврозоната през юли до 18-месечно дъно

Експанзията на активността в частния сектор на еврозоната се охлади до 18-месечно дъно в началото на второто полугодие, тъй като по-силното от очакваното представяне на двете основни икономики в региона - Германия и Франция контрастира със слабостта в по-малките страни - членки, показват предварителни резултати от проучване на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона, се понижи през юли до 52,9 пункта от 53,1 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от януари 2015-а година. Прогнозите на финансовите пазари бяха за по-солидно понижение на индекса до 52,5 пункта, като общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 37-и пореден месец (задържане на индекса над важното ниво от 50 пункта от юли 2013 година насам).

Влошаване до 51,9 пункта от 52,8 пункта бележи промишленият PMI индекс при прогноза за негово по-сдържано понижение до 52,0 пункта.

В същото време PMI индексът, измерващ активността в сферата на услугите, се понижи през юли до 52,7 пункта от 52,8 пункта през юни, но при очаквания за спад до 52,3 пункта. Въпреки това, бизнес активността в сферата удари през юли 18-месечно дъно.

Индексите PMI нарастват за Германия и Франция, но комбинираните индекси за останалата част от еврозоната отбелязват най-слабо представяне от декември 2012-а година насам. Налице е силна индикация, че бизнес активността в Италия и Испания отбелязва влошаване на темповете си на растеж, посочи главният икономист на агенция Markit, Крис Уилямсън.

Въпреки това днешните данни показват, че икономиката на еврозоната бележи изненадваща устойчивост след като през юни британците гласуваха за напускане на Европейския съюз и след новата терористична атака във Франция (в Ница), допълни той.

Общото ниво на икономически растеж е в голяма степен непроменено, което предполага, че БВП на еврозоната продължава да нараства с мудно, но сравнително стабилно годишно ниво от около 1,5%, посочи Уилямсън.

Според Markit, общият ценови PMI индекс нарасна през юли до 49,6 пункта от 49,1 пункта през юни, достигайки 9-месечен връх. Това е знак, че понижението на производствените цени е оскъдно, като дефлационният натиск отслабва и не би трябвало да тревожи прекалено силно ЕЦБ, сподели главният икономист на Markit.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10