Brexit причини драматично влошаване на британския сектор на услугите през юли

Несигурността, последвала решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз, доведе до първото от близо четири години насам свиване на бизнес активността в сферата на услугите на Великобритания през юли до най-ниско ниво от повече от седем години насам, показват окончателни резултати от проучване на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се срина през юли до 88-месечно дъно от 47,4 пункта спрямо 52,3 пункта през юни, съвпадайки с предварителните данни. Това представлява най-драматично понижение на индекса в рамките на месец от юли 1996-а година насам, негово първо понижение под важното ниво от 50 пункта от декември 2012-а и най-ниско ниво на индекса от март 2009-а година.

Индексът на новите поръчки в сектора на услугите се срина до 45,7 пункта от 52,3 пункта през юли, достигайки също най-ниско ниво от март 2009-а година.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, се срина в началото на третото тримесечие до 47,3 пункта от 52,4 пункта през юни и предварителен индекс на ниво от 47,7 пункта. Това е ясен знак за свиване на британския бизнес само месец след Brexit и най-ниско ниво на съответния индекс от април 2009-а година (когато британската икономика, подобно на останалите, беше засегната сериозно от глобалната финансова и икономическа криза).

Същественият спад в сектора на услугите следва останалите също толкова слаби проучвания, показващи, че строителна дейност се сви до най-ниски нива от средата на 2009-а година, докато активността в промишления сектор се понижи с най-солидно темпо от края на 2012-а година, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в агенция Markit.

Тези нива на индексите PMI сигнализират, че британската икономика може да се свие с 0,4% през третото тримесечие спрямо предходното, посочи той, допълвайки че е твърде рано да се каже, дали проучванията ще останат в настоящата много слаба територия през следващите месеци, запазвайки в същото време значителна несигурност по въпроса, дали няма да има разширяване на това низходящо движение.

Това безпрецедентно драматично понижение на PMI индексите във всички сектори на икономиката несъмнено повишава шансовете на Великобритания да се плъзне по пътя на една умерена рецесия, отбеляза Уилямсън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10