Американската икономика генерира 255 хиляди нови работни места през юли

През юли американските компании разкриха 255 хиляди нови работни места, като това представлява солиден ръст на заетостта за втори пореден месец и нов знак за по-нататъшно затягане на трудовия пазар във водещата световна икономика въпреки нейното слабо представяне през първото полугодие.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) генерира през юли 255 000 нови работни места - далеч над средните прогнози за 180 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха възходяща ревизия с общо 18 хиляди работни места, като тези за май бяха ревизирани до 24 000 (от "кошмарно" слабите 11 000), а силните данни за юни се оказаха дори още по-бомбастични - повишение на заетостта с цели 292 000 (от предишна оценка за 287 000), което представляваше най-солиден растеж на заетостта от октомври 2015 година.

Въпреки много силните данни за юни и юли средномесечната заетост от началото на годината се понижи до 186 хиляди от 229 хиляди през 2015-а година, но главно поради ужасно слабите данни за май.

В същото време нивото на безработица в САЩ през юли остана на юнското ниво от 4,9% при очаквания за понижение до 4,8%, но това се дължи на увеличаване на трудовата сила (повече от 400 хиляди американци се присъединиха през юли към работната сила на страната) и на повишение на т.нар. "норма на заетост" (отношението на работещите към общата работна сила) до 62,8% от 62,7% през предходния месец, въпреки че този показател все още остава недалеч от 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато миналия септември (най-ниско ниво от 1977 година).

През юли частният сектор на американската икономика генерира 217 000 нови работни места, в държавния сектор бяха разкрити 38 000 работни места, а в промишления сектор - 9 000.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ нарасна на месечна база с 0,3% (повишение с цели 8 цента) до 25,69 долара на час (при прогноза за по-скромно повишение с 0,2%), като на годишна база отбеляза повишение с 2,6%. Това е пореден знак, че подновеното солидно затягане на трудовия пазар принуждава американските компании да плащат по-големи заплати, за да наемат допълнителен персонал. В същото време продължителността на средната работна седмица през юли се повиши до 34,5 часа от 34,4 часа месец по-рано.

Солидният доклад за трудовия пазар в САЩ за втори пореден месец е знак, че водещата световната икономика набира скорост в началото на второто полугодие след доста слабото ѝ представяне през първите две тримесечия.

Въпреки това днешните данни е малко вероятно да доведат до незабавен отговор от страна на Федералния резерв. След солидния юлски доклад фючърсите на федералната фондова лихва оценяват на 18% вероятността за повишение на американската лихва през септември (спрямо 12% преди данните и едва 9% вчера), докато вероятността за такъв ход от страна на Фед през декември вече се оценява на 47% (спрямо 37% преди данните и 32% вчера).

Щатският долари и инвеститорите на "Уолстрийт" обаче приветстват днешните поредни силни данни, даващи нови надежди, че икономиката на САЩ ще се представи през второто полугодие доста по-добре, което от своя страна да позволи на Фед да вдигне лихвените ставки до края на годината.

След доклада на Департамента по труда доларът поскъпва с 0,4% спрямо единната европейска валута към нов връх за отминаваща седмица от 1,1077 долара за едно евро - точно около важната 200-дневна пълзяща-средна. Британската лира пък се понижава с 0,55% към триседмично дъно от 1,3033 щатски долара. В същото време "зелените пари" поскъпват по-плахо спрямо японската валута 101,64 йени с поглед към вчерашния връх около 101,66 нивото.

Позитивна реакция има и на американския фондов пазари преди старта на реалната търговия на "Уолстрийт" от 16:30 ч. Фючърсите на индекса на "сините чипове" DJIA нараства с 0,61%, на широкият индекс S&P500 - с 0,37% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,42%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10