Намеци от Фед за предстоящо повишение на лихвите подкрепиха долара и предизвикаха паника на Уолстрийт

Серия изказвания на членове на Федералния резерв в края на седмицата подновиха спекулативните очаквания за възможно повишение на американските лихви още на следващото заседание на 20-и и 21-ви септември. Това подкрепи щатския долар и предизвика известна паника на дълговите и пазарите на акции на Уолстрийт.

"Тон за песен" даде президентът на Фед на Бостън Ерик Розенгрен, който посочи в петък, че вероятно би било подходящо постепенно затягане на паричната политика (вдигане на федералната фондова лихва), за да се избегне опасността от прегряване на икономиката на САЩ. Той добави, че провал при продължаване на пътя на постепенно премахване на стимулиращите политики може да съкрати, вместо да удължи продължителността на настоящото икономическо възстановяване. Това негово изказване изненада участниците на финансовите пазари, имайки предвид, че Розенгрен е един от консервативните членове на Фед, който не изповядва политиката на по-агресивно вдигане на лихвените ставки.

Президентът на Фед на Далас Робърт Каплан пък отбеляза, че вероятността за повишение на лихвите се е засилила през последните месеци и посочи, че финансовите пазари разполагат с достатъчно предизвестия от страна на Централната банка относно възможността за премахване на провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика.

В същото време един от управителите на Фед Даниел Таруло заяви пред CNBC, че е възможно вдигане на лихвените ставки тази година, но той желае да види повече доказателства за устойчиво повишение на инфлацията преди да бъде обмислен подобен ход.

Тези изказвания засилиха очакванията на инвеститори и анализатори за евентуално повишение на основната американска лихва още на следващото заседание на Фед по-късно този месец. Към края на петъчната търговия фючърсите на федералната фондова борса, търгувани на паричните пазари, започнаха да оценяват на около 30% вероятността за вдигане на лихвените ставки на заседанието на 20-и и 21-ви септември, след като по-рано през деня тази вероятност се оценяваше на около 24% и на "едва" на 18% в четвъртък. Вероятността за вдигане на федералната фондова лихва през декември пък вече се оценява на 60 на сто.

Подновените спекулации за скорошно вдигане на лихвените ставки доведоха до рязко повишение на доходността на американските държавни облигации и до поскъпване на щатската валута. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ нарасна с 5,6 пункта към 11-седмичен връх от 1,672%, лихвата на дългосрочните 30-годишни книжа достигна 10-седмичен връх, на 5-годишните книжа се повиши до едноседмичен връх, а на 7-годишните облигации - до най-високо ниво от повече от два месеца насам.

Това от своя страна спомогна за поскъпване на щатския долар и в същото време подплаши инвеститорите на пазарите на акции на Уолстрийт, провокирайки рязък спад на основните американски фондови индекси.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна в петък с 0,35% към 95,366 пункта, парирайки голяма част от загубите, регистрирани в началото на седмицата.

Еврото се понижи в рамките на деня с 0,25% до 1,1230 долара, отстъпвайки от двуседмичния връх около 1,1326, достигнат ден по-рано.

В същото време "зелените пари" поскъпнаха за кратко до тридневен връх от 103,05 йени, преди петъчната търговия да приключи на ниво от 102,65 йени, но над двуседмичното дъно около 101,19 нивото, ударено по-рано тази седмица (на 7-и септември).

Британската лира пък се понижи до 8-дневно дъно около 1,3239 долара, след като в началото на седмицата паундът поскъпна за кратко до 8-седмичен връх от 1,3444 долара.

Рязкото повишение на доходността на американските държавни облигации и подновените спекулации за възможно вдигане на лихвите от страна на Фед още този месец провокираха паника на пазарите на акции на Уолстрийт. И трите основни фондови индекси приключиха петъчната търговия със загуби от над 2%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от 24-ти юни насам - ден след като британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.

Индексът на сините чипове DJIA падна с близо 400 пункта, понижавайки се с 2,13% и приключи търговията със седмична загуба от 2,2 на сто - най-солиден спад от първата седмица на 2016-а година.

Широкият индекс S&P500 загуби в петък 2,45% от стойността си, падайки до най-ниско ниво от 11-и юли, докато технологичният индекс Nasdaq се понижи с 2,54%, като и двата индекса приключиха със седмични загуби от по 2,4 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25