Изненадващо повишение на немската безработица през септември

Молбите за помощи при безработица в Германия регистрираха през септември изненадващо, макар и слабо по размер повишение, но в същото време нивото на безработица в Германия стабилизира за пореден месец в 25-годишното дъно от 6,1%, показва доклад на Федерална агенция по заетостта (BA).

Заявките за помощи при безработица нарастват през текущия месец с 1000 броя при очаквания за техен спад с 5000 и след понижение с 6000 през август, като това представлява първо тяхно повишение от юли 2015-а година насам.

Безработицата в Германия на сезонно коригирана база обаче стабилизира през септември за четвърти пореден месец на рекордно дъно от 6,1%, като това е нейното най-ниско ниво от Обединението на Германия в края на 1990-а година, показва доклада на BA. Броят на германците без работа (на сезонно коригирана база) се повиши с хиляда до 2,68 милиона от 2,679 милиона месец по-рано, но въпреки това остава под 2,7 милиона за пети пореден месец, след като до месец май техният брой не се беше понижавал под това важно ниво от Обединението на Германия насам.

На сезонно некоригирана база, общият брой на безработните германци се понижи със 76 000 до 2,608 милиона от 2,684 милиона през август с оглед края на лятна почивка, като нивото на безработица (на сезонно некоригирана база) спадна до 5,9% от 6,1% през предходния месец. Така нивото на безработица се върна към дъното от месец май, когато то се понижи под прага от 6% за пръв от Обединението на Германия.

Трудовият пазар продължава да се развива позитивно, заяви главният изпълнителен директор на Федералната агенция по заетостта (BA) Франк-Юрген Вайс.

Днешните смесени данни за пазара на труда отново изглеждат в подкрепа както за добрия растеж на вътрешното потребление, така и на заплащането на труда и респективно за растежа на германската икономика.

Редица икономисти обаче продължават да очакват, че масовата вълна от над едни милион имигранти, която заля Германия през последните 18 месеца, може да доведе до известно повишение на безработицата. Според тях ще отнеме известно време за интегриране на новопристигащите имигранти, които в повечето случаи нямат както езикови умения, така и квалификация, за да се влеят в трудовия пазар. Това предполага, че очакваното повишение на немската безработица може би ще бъде факт на по-късен етап през настоящата година, като днешното макар и слабо повишение на молбите за помощи при безработица през септември е сякаш първия симптом.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10