Повишение на септемврийската инфлация в Германия до 16-месечен връх

През септември потребителската инфлация в Германия нарасна на годишна база с най-солидно темпо от 16 месеца насам, но все още остава твърде далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2%, показват предварителни данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през септември с 0,1% спрямо август при очаквания за стагнация за втори пореден месец.

На годишна база инфлацията в началото на есента нарасна с 0,7% при прогноза за повишение с 0,6%, след като през предходните два месеца растежът беше в рамките на 0,4 на сто. Това представлява повишение на потребителските цени за пети пореден месец и най-солиден скок на инфлацията от май 2015 година насам, когато тя също нарасна с 0,7 на сто.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) остана без промяна спрямо август, когато се понижи с 0,1%, съвпадайки с очакванията на финансовите пазари. На годишна база индексът HICP също оправда осреднените прогнози, нараствайки през септември с 0,5% след повишение с 0,3% месец по-рано.

Енергийните цени продължават да оказват известен ограничаващ инфлацията ефект, като през септември те се понижиха на годишна база с 3,6% след спад с 5,9% през август. В същото време обаче цените на хранителни стоки забавиха своя растеж до 0,4% от 0,9% месец по-рано, докато цените на услугите запазиха своето темпо на растеж от 1,3 на сто.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10