Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кефалов е сред 10-те най-добри специалисти в изучаването на човешкото зрение в САЩ

Проф. Владимир Кефалов
Снимка: личен архив

Името на проф. Владимир Кефалов е в списъка на учените, носители на престижната Бреслерова награда за заслуги в изучаването на човешкото зрение през 2019 г. Най-важните открития на българския физик, който живее и работи в САЩ от близо три десетилетия, са свързани с фоточувствителните неврони в състава на ретината и са значителна стъпка в борбата с едни от най-сериозните заболявания, причиняващи често пъти слепота. В продължение на дълги годининашият сънародник ръководи собствена изследователска лаборатория зад Океана, а в научните среди e определян като звезда в изследването на ретината.

Когато младият Владимир заминава за САЩ в началото на 90-те на ХХ век, баща му крои планове за негова дипломатическа кариера и му трябва доста време, докато приеме, че физиката, която синът се е заел да изучава, може да бъде също така интересна и полезна. А и самият Владимир едва ли е очаквал, че ще дойде време, когато Америка ще го нареди сред 10-те си най-добри специалисти в изучаването на човешкото зрение. "Започнах с физика в България, после учих биофизика в Бостън" – казва проф. Владимир Кефалов в интервю на Елена Цанева, кореспондент на БНР в Чикаго. И добавя:


"Любовта към науката ме доведе първо, и любовта към по-независим живот. Дойдох в Бостън, за да правя докторат по биофизика. След това правих специализация в "Джонс Хопкинс", университета в Балтимор. След това имах моя лаборатория почти 20 години в Сейнт Луис в Мисури и във Вашингтонския университет. От 2-3 години съм тук, в Южна Калифорния, където е царството на портокалите и наистина е райско място, прекрасен климат, прекрасно море, но това не беше мечтата на моя живот, просто така се случи" – разказва  проф. Кефалов.

В момента професорът живее в Ориндж Каунти сред портокалови градини. Заедно със съпругата си Мая Кефалова имат 3 пораснали деца, които са поели пътя в живота си. И да, проф. Кефалов е човек на науката! Но ако си го представяте с бяла брада, разсеян поглед и сериозно лице, това няма нищо общо с приветливия мъж на средна възраст, който обича да се шегува и да обикаля Америка на мотоциклет. Твърди, че на две колела е посетил 46 от общо 48-те американски щати. Освен това, обича музиката и продължава да бъде влюбен във физиката! 

Проф. Владимир Кефалов и семейството му
Изследванията на Владимир  Кефалов са насочени към лечението на болести, които причиняват загуба на зрението. Коя от тези болести е сред най-честите и най-трудно лечимите?

"Може би най-честата и най-разпространената е дегенерация на макулата (централната част на ретината-бел.ред.), която се случва при голям процент от възрастните хора. Колкото повече остарява човек, толкова по-голям шанс има да развие заболяването. Моят чичо имаше дегенерация на макулата. И това, за съжаление, е все още болест, която няма лечение. Много учени работят по този въпрос и се опитват да разработят лечение понеже това е много комплексна болест и все още дори не се знае какво я причинява."

Българският учен и неговият екип са провеждали различни изследвания, като някои от тях са били базирани на генна терапия.

"Моята лаборатория се фокусира повече на нещопо-лесно, което е болестта ретинитис пигментоза – обяснява Владимир Кефалов. – Тя също е свързана с дегенерация на зрителните клетки, но при нея е по-лесно да се разбере каква е причината. Обикновено това са генетични мутации и ние разработваме терапии, за които се надяваме, че ще бъдат приложими и за дегенерацията на макулата също."

Ако бъдещето предостави възможност, проф. Владимир Кефалов с удоволствие би работил по проекти и със свои колеги от България, както сподели ученият в интервю за БНР.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова (по интервю на Елена Цанева - кор. на БНР-"Хоризонт" в Чикаго

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Феникс Върбанов: Чрез изкуството бих искал да излекувам себе си и света от тежкото бреме на войните

Намираме Феникс Върбанов в привидното безвремие между две изложби; между уловената пулсация на времето, душата и сърцето и движението към новите идеи, от които ще се освободи нов дух; между имагинерното и едновременно с това физическо съжителство на..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Александра Торлакова от Лас Вегас и музите за творческата ѝ душа

Александра Торлакова е новата звезда на българската общност в Лас Вегас. Макар да е едва на 23, и само от две години да живее и работи отвъд Океана, родената в София художничка вече се е вписала в артистичните среди на този американски град...

публикувано на 08.05.24 в 17:20
Дарена Гешева със съпруга си Крикор, също лекар анестезиолог

Дарена Гешева и нейният живот, достоен за приключенски роман

Кнежа, София, ЮАР, Ботсвана и … Асеновград се преплитат в живота на сънародничката ни Дарена Гешева и със сигурност ѝ подаряват безброй спомени, които да разкаже на приятели и посетители в нейното кафене в близкото до Пловдив градче. Мястото вече е..

публикувано на 30.04.24 в 09:25