Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдава се трайна тенденция сред младите лекари да остават в България

Снимка: БТА

239 български и 357 чуждестранни студенти от 31 държави - абсолвенти от Медицинския факултет на Медицинска академия в София, днес положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си, съобщи БТА. 

Медицинският университет в София е територия на духа и знанието, на общи принципи и споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от неговите предшественици – изтъкна пред младите лекари ректорът на университета проф. Бойчо Ланджов, по време на традиционната официална церемония в Националния дворец на културата в София.

В приветствието си към абсолвентите деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Димитър Буланов отбеляза, че се наблюдава положителна и трайна тенденция младите лекари да искат да останат да работят в България.


За първи път от повече от десет години насам, оставащите са 62,5%, сочи анкета сред випуска за 2023 г. При предходния Випуск 2022 г., съотношението оставащи и заминаващи е било 50% на 50% . Като аргумент да изберат България, настящите младите медици посочват на първо място националното самосъзнание, на второ - семейството и приятелите, на трето - моралното задължение към родината. 

От анкетираните 87,11 % искат да работят в болнични заведения и само 8,99 % като общопрактикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73 на сто от завършващите, а желаещите да станат търговски представители на фирми за лекарства са едва 0,78.


Мотивите на тези, които искат да заминат (37,5%), са по-високото заплащане в чужбина (25,66%) и по-добрата организация на здравната система (19,97%).

Повишава се положителната оценка за нивото на образованието в Медицинския факултет, като 76,86 % от анкетираните биха го препоръчали като място за обучение, а това е с над 6 % повече в сравнение с предходния випуск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35