Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Снимка: YouTube / OurHomeBulgaria

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света.

Хор "Ваня Монева" празнува кръглата годишнина от своето създаване с концерт в софийската Зала "България". В последната априлска вечер те за пореден път ще поднесат на публиката красиви интерпретации на български фолклор, в специален концерт. "Ще се радваме на най-важните и значими за нас певци от създаването на хора ни" – обещават от ансамбъла в поканата за събитието. А тя е отправена към всички, които "вярват в богатството и силата на хорово-изпълнителското майсторство и ансамбловото музициране".

Във времето певиците, ръководени от маестра Ваня Монева с ентусиазъм се впускат в разнообразни проекти както в сферата на фолклора, църковната и кантатно-ораториална музика,  но също в различни джаз, поп, филмови и театрални продукции и т.нар. world music.

За 30 години биографията на хора включва стотици концерти в България и цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка и пр. Успешното им партньорство с японския композитор Джън Мияке води до поредица концерти в Страната на изгряващото слънце. Японското правителство и Олимпийският комитет на страната канят българския ансамбъл да запише версия на японския химн, която прозвуча на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио 2016г. Завладяващо е и участието на хор „Ваня Монева” в саундтрака на филма от поредицата "Междузвездни войни" – "Соло" (2018), композиран от Джон Пауъл, както и в саундтрака на продукцията на HBO "Тъмните му материи" (2019), на композитора Лорън Балф.

В България имаме много добри хорове с традиции и те трябва да имат смелостта да се явяват на хорови конкурси, където да демонстрират своето вокално майсторство – сподели преди години в интервю за Радио България Ваня Монева. И ръководеният от нея хор постоянно доказва своята класа в престижни форуми в родината, в Европа и по света. А предизвикателството да ръководи хор в България Ваня Монева обяснява така:

Ваня Монева

"В България е трудно съществуването на какъвто и да било хор, ако не е държавен или общински. И тук идва ролята на диригента и мотивацията на хористите. Моят професионален път е трънлив от самото начало, но мен трудностите ме каляват. Вървя смело напред, защото знам, че правя изкуството си с чисто сърце и много любов. Така възпитавам и хористките, те са бойци, също като мен. Както се казва, какъвто е родителят, такива са и децата. Затова смятам, че обликът на един хор го създава диригентът и какъвто е диригентът като човек и професионалист, такъв е и неговият хор."

Да се насладим на красивите гласове на певиците от Хор "Ваня Монева" чрез едно тяхно изпълнение в рамките на тържествения пасхален благотворителен концерт „Мост на небесата“ , който се състоя през 2021г. , в пещера "Божия Мост" край врачанското село Лиляче.


Снимки: YouTube / OurHomeBulgaria, Facebook/ Хор "Ваня Монева"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският посланик във Вашингтон Георги Панайотов и проф. Сузана Клинчарова

Проф. Клинчарова дарява своите записи на Библиотеката на Конгреса в САЩ

Българската арфистка проф. Сузана Клинчарова ще дари на Библиотеката на Конгреса на САЩ цялото си творчество, с което ще стане първият български музикант, който прави такъв жест, съобщи във Фейсбук посолството на България във Вашингтон. Така..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

"Изваяни" е първата самостоятелна песен на Боби Иванчев от дует "Авеню"

Борислав (Боби) Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Известен е като част от дует "Авеню", а сега първият му авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира, събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание", казва..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00