Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Правим изкуството си с чисто сърце и много любов“ – Ваня Монева след победата на „Космически гласове“ в Мюнхен

Снимка: БУЛФОТО

Само в рамките на няколко дни момичетата от „Космически гласове“ и техният диригент Ваня Монева преминаха през невероятно богат спектър от емоции. Отидоха в Мюнхен като част от номинираните за финала на международния конкурс „Нека пеят народите“, заедно със своето вълнение от непознатите сцени, неизменната сценична треска и респекта от престижното състезание. Върнаха се като победители, малко уморени, но екзалтирани от преживяното, пълни с впечатления и нов професионален опит. От България имахме възможност да проследим конкурсната програма на живо и да се радваме заедно с тях, макар и от разстояние. Ден след завръщането на хора разговаряме с Ваня Монева.

За нас беше изключително важно това, че български хор получи висока оценка и беше допуснат до финала на този наистина голям и труден конкурс. По традиция ден преди състезанието, на 10 октомври, се състоя големият Международен хоров фестивал „Нека пеят народите“. В него участват всички номинирани за финала, както и наградените от предишното издание –носители на първа награда в отделните категории и носителите на голямата награда „Сребърна роза“. Атмосферата беше изключителна. Като на филмова лента пред очите ни се разкри съвременното състояние на хоровото изкуство по света. Сред публиката бяха и членовете на журито. Всеки състав разполагаше с двадесет минути, за да покаже възможностите си, а на конкурса – с десет. Още на саундчека усетихме катедралното звучене на залата на Академията за музикално и театрално изкуство, в която се проведе фестивалът. Много „по-обран“ беше звукът в хоровата зала на Баварското радио, където представихме конкурсните песни. Изискваше се много бърза реакция за адаптиране към тази сцена. През тези два дена се чувствахме като артисти от голяма класа.  Високото ниво на съставите, изключително прецизната оценка на журито правеше отговорността още по-голяма, но и ни мобилизира. Щастливи сме, че успяхме да спечелим първото място в категорията за фолклор, джаз и госпъл хорове.

Преди участието на „Космически гласове“ Ваня Монева е проучила и какво е българското присъствие на този конкурс през годините. Голямата награда „Сребърна роза“ са печелили два наши хорови състава – „Родна песен“ с диригент Михаил Милков (през далечната 1968 г.) и Камерен софийски хор с диригент Васил Арнаудов. Първи награди са завоювали: детският хор „Бодра смяна“, хорова капела „Полифония“ и Представителен детски хор от гр. Добрич с диригент Захари Медникаров. Следват около две десетилетия, в които нито един български хор не се нарежда сред номинираните. „Затишието“ нарушава „Драгостинфолк“ – формацията, която получи много добри отзиви от публиката и специалистите преди две издания.

Какво е мястото на страната ни в хоровия свят – отговорът на Ваня Монева:

С тъга ще кажа, че не сме в първите редици, но съм убедена, че имаме потенциал и хорово-певческата слава на България ще бъде възродена. Имаме своя голям хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“, във Варна, където наши състави често печелят награди. Страната ни беше завоювала престижно място в тази област. Мисля, че тепърва предстоят нови успехи. Имаме добри традиции и в авторската музика. При подбора на песните за конкурса исках да покажем не само красотата на фолклора ни, но и хорово майсторство. Подбирах сред истински шедьоври, избрах творби от Красимир Кюркчийски и Иван Спасов. Питате трудно ли е да се ръководи подобен състав. В България е трудно съществуването на какъвто и да било хор, ако не е държавен или общински. И тук идва ролята на диригента и мотивацията на хористите. Моят професионален път е трънлив от самото начало, но мен трудностите ме каляват. Вървя смело напред, защото знам, че правя изкуството си с чисто сърце и много любов. Така възпитавам и хористките, те са бойци, също като мен. Както се казва, какъвто е родителят, такива са и децата. Ние сме едно цяло с моите космически момичета, те винаги показват дух и воля.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25