Започна предизборната кампания за вота на 11 юли

Снимка: Ани Петрова

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Тя ще продължи до 9 юли, а участие във вота са заявили 23 партии и коалиции.

Сигналите за неправомерна агитация и нарушения се подават в Районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия.

Предизборната кампания се води на български език. Агитацията на работното място е забранена, както и ползването на държавно или общинско имущество за целите на кампаниите на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие във вота.

Предизборните прояви и диспути се отразяват в медиите по правилата, определени от ЦИК.

Фейсбук  и социалните платформи не попадат в регулацията и компетенциите за произнасяне или установяване на нарушения. Забранено е разпространението на анонимни агитационни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и достойнството на кандидатите за депутати. Сключените договори в предизборната кампания медиите публикуват на сайтовете си.

Законът забранява използването на агитационни материали, които съдържат гербa или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира: „Централната избирателна комисия се надява, че участниците в нея ще се държат като цивилизовани конкуренти и че по време на нея ще се спазват противоепидемичните изисквания, свързани с това, че продължаваме да се намираме в извънредна епидемична обстановка“.

За вота ще бъдат осигурени средства за доставката на допълнителни машини за гласуване. Това става ясно от писмо от министерството на финансите, получено в Централната избирателна комисия.

От Комисията обявиха и нова обществена поръчка чрез пряко договаряне и без предварително обявление за осигуряване, логистика и поддръжка на устройства за гласуване.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сиела Норма" е представила пред ЦИК ценова оферта за машинния вот за 4,35 млн. лева

Фирмата "Сиела Норма" е представила пред ЦИК ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот за частичните кметски избори и за парламентарните на 11 юли, която се вмества в пределната определена от ЦИК - 4,350 млн. лева. При официалните преговори по тази обществена поръчка фирмата е обявила, че няма възможност да намали допълнително разходите..

публикувано на 12.06.21 в 17:12

ЦИК проведе работна среща с финансовия министър и с фирмата "Смартматик"

ЦИК проведе работна среща с министъра на финансите и с представител на фирмата "Смартматик", производител на машините за гласуване. Министерството вече потвърди, че ще осигури допълнителни средства за необходимите допълнителни 1 500 машини за вота на 11 ти юли. Комисията реши още да покани утре на официални преговори фирмата "Сиела Норма"..

публикувано на 11.06.21 в 19:50

Увеличение на гласоподавателите в Кюстендилско

Над 12 хиляди граждани на Северна Македония и около 2 хиляди сърби с двойно гражданство или с адресна регистрация в Кюстендил са включени в  избирателните списъци за предстоящия вот на 11 юли. Общо за региона броят на избирателите се е увеличил с около 20 000, сравнено с местния вот през 2019 година. Жителите на Северна Македония с..

публикувано на 11.06.21 в 11:41
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Резултатите от изборите на 11 юли ще бъдат ксерокопие на тези от 4 април

„Имаме уникално служебно правителство, хиперактивни министри и донякъде скрит премиер . Това се случва за първи път в новата ни история.“ Това заяви в интервю за БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Когато в държавата се провеждат такъв тип активности, това дава увереност на хората, че промяната е в..

публикувано на 11.06.21 в 08:11

Финансовото министерство ще осигури допълнителни средства за машини за гласуване

Министерството на финансите се ангажира да осигури допълнително средства за ЦИК след сключването на договор за доставка на допълнителни машини за гласуване. ЦИК прие тази вечер решение да обяви нова обществена поръчка чрез пряко договаряне и без предварително обявление за осигуряване на логистика и поддръжка на машините за гласуване за частичните..

публикувано на 10.06.21 в 22:07

Жителите на Пазарджик предвиждат кратък живот и за 46-тия парламент

Ден преди старта на предизборната кампания, жителите на Пазарджик отново предвиждат кратък живот и за 46-тия парламент. Общото желание е за промяна, но прогнозите са  че това е малко невероятно да стане сега, освен ако по време на самата кампания не се случи нещо извънредно, което да преобърне вота. Предстои да видим дали ще има регионален..

публикувано на 10.06.21 в 13:36

Големите националистически партии заедно на избори

Големите националистически партии отиват заедно на предсрочните парламентарни избори.  ВМРО, "Воля" и НФСБ ще опитат да влязат в 46-ия парламент обединени.  Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 10.06.21 в 13:13

Протестните партии поемат с нови амбиции към 46-ото Народно събрание

Новите формации, които с аурата на опозиционни сили и на вълната на протеста влязоха в кратко просъщетвувалия 45-и парламент и излезли от него като законодателна сила, очаквано се отправят към предизборната си кампания с ново самочувствие и удвоени амбиции.       Какво се случва с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри,..

обновено на 10.06.21 в 10:41
Павел Вълнев

Бизнесменът Павел Вълнев напуска партия "Републиканци за България"

Бизнесменът Павел Вълнев напуска партия "Републиканци за България", оглавявана от Цветан Цветанов. Това съобщи самият Вълнев с публикация във Фейсбук. Той беше заместник-председател и основен спонсор на формацията. Причина за оттеглянето не е посочена, но Вълнев заявява, че скоро ще запознае българското общество с "идеята си за..

публикувано на 09.06.21 в 21:53

Георги Кадиев: Целта ни е увеличение на подкрепата с поне 50%

Водачът на листата на „БСП за България" в Стара Загора Георги Кадиев представи листата на коалицията днес. Лидерът на   коалиционния партньор "Нормална държава" увери, че не е поставял условие да води листа. Той каза още, че ще работи за по-добър резултат за социалистите в Стара Загора и увеличени с 50% на вота в сравнение с предходните избори...

публикувано на 09.06.21 в 21:50