Политолози: Нищо не ни изненадва, но има какво да ни тревожи

Албена Танева и Тончо Краевски пред БНР

Снимка: president.bg

"При тези избори се открои нещо, което е известно, но сега стана много релефно. Склонността политиката да се подменя с шоу изглежда добра идея, но всъщност не мобилизира подкрепа и банализира темите". Това свое наблюдение за провелите се няколко поредни парламентарни избори и за вота за президент сподели пред БНР доц. Албена Танева, преподавател по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски".

Доц. д-р Албена Танева

Според политолога Тончо Краевски нищо не е изненадващо, но това не означава, че "няма какво да ни тревожи":

"Поставените антирекорди по избирателна активност няма как да не са нещо тревожно. ... Това е основното, което легитимира властта в една републиканска политическа система - самото участие. Не е въпросът с какво съотношение си намачкал противника си на изборите, ако зад властта не стоят поне половината от нейните граждани".

Тончо Краевски

По думите на доц. Танева МВР е проявило "демонстрация на лош вкус" не само заради излишната демонстрация на сила, но и защото по принцип функцията на това ведомство е да се занимава с реда и сигурността, а не да се намесва по този "отвъд правилата начин":

"Репресията е буквално повлияла, но е по-тежка като проблем, защото това е поведение на институция, което излиза извън рамките на приетото. Да се възпрепятства придвижването и да се демонстрира самоцелно сила е признак на лош тон. И се надявам, че не е заявка за стил на управление занапред, под каквато и да е форма. И напоителните изказвания са безспорно пропагандни. Проверките в университета между двата тура е лошо като послание и поведение. Ако се търси промяна към по-добро, кое е доброто в това?".   

Краевски подчерта, че репресиите са проява на лош тон, още повече защото победата на Румен Радев не стоеше под въпрос:

"Тази истерична реакция на правителството спрямо пътуващите през границата, предполагаемите финансови злоупотреби в университета, демонстрациите пред посолството на Турция - всички тези неща бяха акт на репресия, който не беше с нищо обоснован". 

Той подчерта, че българските изселници в Турция имат право да гласуват:

"Тези хора не са много по-различни от нас. Ако не се чувстват емоционално и лично ангажирани с кандидатите, могат да не излязат да гласуват. Те си формират волята да гласуват по същия начин, по който си формират волята избирателите в 24 МИР, примерно. Нима в 24 МИР няма силен наплив за гласуване за една и съща политическа партия на всички избори? Можем ли да кажем, че и тези хора са закрепостени? Да се третират тези граждани, че тяхната воля е само инструмент на някаква политическа манипулация и те не вземат автономно решенията си е много грозно". 

По думите му проверките в Софийския университет са били проява на лоша политическа демонстрация и дори и да е имало сигнал за нарушения, е трябвало да влязат проверяващите в деня след изборите, а не между двата тура на президентския вот.

Интервюто на Диана Янкулова с Албена Танева и Тончо Краевски можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53
Яница Петкова

Радев успя да запази доверието, което се случва рядко у нас

Румен Радев тръгна с една обиколка преднина на тези избори. През целия с мандат той беше една от най-одобряваните политически фигури.“- каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Яница Петкова , социолог от агенция „Галъп интернешънъл“. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи Хората..

публикувано на 22.11.21 в 09:13

Владимир Йончев: Стана ясно, че ДПС не могат да повлияят за избора за президент

"Спокойно преминаха тези избори с предизвестен резултат още преди няколко година и няколко месеца, изненади не се очакваха...", коментира пред БНР Владимир Йончев, гл. редактор на "Офнюз". " От балотажа се видя, че ДПС стана излишно и неговите гласове не могат да повлият в каквато и да е посока за избора за президент, смята Йончев. Ниска..

публикувано на 21.11.21 в 18:30

Ива Лазарова: В рисковите секции избирателната активност е много ниска

"Тези избори са със сигурност по-спокойно от тези през април, имаше много акции на органите на реда, много предупредителни протоколи. В избирателните секции, които ние наблюдаваме и сме определили като рискови, избирателната активност е много ниска ", каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, които са наблюдатели на..

публикувано на 21.11.21 в 15:12
Мария Лалева Радослав Илиев и Кристиян Стефанов

Идват ли промени или не след тези избори

"За мен е много важно да покажем отношение и да гласуваме и този път, аз вече го направих", каза пред БНР писателката Мария Лалева. Лалева заяви още, че да гласуваш – това е отговорност, защото всичко в живота ни е свързано и всеки наш личен избор се отразява на обществения живот. "Трябва да учим младите хора в критично мислене с творчески..

публикувано на 21.11.21 в 14:39
Доц. Владислав Миланов

Владислав Миланов: Появяват се нови форми на речева агресия в политическото говорене

"Не смятам, че дебатът между двамата кандидати за президент би променил нагласите на хората за кого да гласуват", каза пред БНР доцент Владислав Миланов, директор на Центъра за изследване на политическото и журналистическото говорене, преподавател в Софийския университет. Радев – Герджиков по БНТ в четвъртък от 20 часа "Защото се чува само..

публикувано на 21.11.21 в 14:37
Ивайло Мирчев

Представители на ДБ отиват в Турция, за да следят за честното провеждане на балотажа

" Очевидно, че сега става дума за някаква намеса, тъй като гласовете от Турция са близо 3 пъти повече от тези на изборите през юли ". Това каза пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България", който ще бъде наблюдател на изборния процес в Турция на втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември.  Той уточни, че ще бъдат няколко екипа,..

публикувано на 19.11.21 в 14:26